Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Nτολμαδάκια γιαλαντζή:( 50 ντολμαδάκια)

Παραδοσιακή συνταγή για Μερακλήδες
με ξυνά δαμάσκηνα.


Υλικά:
3/4 της φλυτζάνας λάδι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1& 1/2 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα
1/3 ματσάκι μαίδανό
1/3 ματσάκι άνηθο
5-6 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
αλάτι και πιπέρι
νερό 3φλυτζάνες
1/2 λεμόνι  ή 4-5 δαμάσκηνα ξυνά
δίνουν ωραία γεύση

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές από το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το ρύζι και τα γυρίζουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε 1 φλυτζάνα από το νερό και συνεχίζουμε
το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γεμίσει να πιει το νερό και να κρυώσει. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, βάζουμε μία φλυτζάνα με νερό πάνω στο πιάτο και τα βράζουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι και στύβουμε μισό λεμόνι.
Σερβίρονται κρύα και συνοδεύονται συνήθως με γιαούρτι. Εάν βάλετε δαμάσκηνα θα τα τοποθετήσεται ανάμασα στις στρώσεις τα ντολμαδάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου