Κοτόπουλο κοκκινιστό με φλαμούρι και πουρέ φούρνου

Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε 4 κομμάτια
1 φλ. τσαγ. λάδι
1 κονκασέ
1φλ. του καφέ κρασί
4-5 φύλλα φλαμούρι
1 κουτ. γλ. ζάχαρι
αλάτι, πιπέρι
2 φλ. τσαγ. νερό
Για τον πουρέ
5 μεγάλες πατάτες
1  και 1/2 φλ. τσαγ γάλα
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. κασσέρι
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε το  λάδι και το κοτόπουλο και το θωρακίζουμε απο όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για δύο λεπτά να εξατμιστή το αλκοόλ, (γιατί αλλοιώς πικρίζει το φαγητό), κατόπιν ρίχνουμε και τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τα φύλλα απο το φλαμούρι και το νερό. Το αφήνουμε να βράσει και να  τελειώσει το νερό, να μείνει με τη σάλτσα του.

Πουρές
Βράζουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε  και τις  λοιώνουμε για πουρέ. Βάζουμε στην κατσαρόλα πρώτα 1 φλ. τσαγ. γάλα, ρίχνουμε τις λοιωμένες πατάτες  και ανακατεύουμε γρήγορα το μείγμα. Εάν ο πουρες είνια σφηχτός βάζουμε και το υπόλοιπο γάλα. Αποσείρουμε απο τη φωτιά, και ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι και κατα προτήμησι φρεσκοκομένο πιπέρι, τα ανακατεύουμε και προστέτουμε το 1/3 απο το κασσέρι. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα πυρέξ ή εάν θέλουμε σε ατομικά πυρεξάκια. Τον πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασσέρι και  ψήνουμε στούς 250 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει το κασσέρι, σερβίρεται ζεστός.

Παραλαγή:
Εάν θέλετε να εντυπωσιάσετε, μαζί με τις πατάτες βράστε και 3 καρότα. Οταν πατήσετε τις πατάτες για πουρέ, πάρετε το 1/3 απο τις πατάτες πατήστε και τα καρότα και ακολουθήστε την ιδια διαδηκασία με τον πουρό, (απο τον κανονικό πουρέ θα αφαιρέσετε το 1/3 απο το γάλα για να το προσθέστε στα καρότα, το ίδιο και για το βούτυρο και το κασσέρι). Βάζουμε λοιπον στο πυρέξ μία στρώσει πουρέ πατάτας και απο πάνω τήν άλλη στρώση με πουρέ καρότου και στο τέλος ρίχνουμε πάλι το κασσέρι και ψήνουμε , κανονικά. Ετσι έχουμε ένα ώραίο  αποτέλεσμα, δίχρωμο πουρέ....... Καλή επιτυχία!                                                                                                                          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις