Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Κουλούρια σουσαμένια

Νόστιμα θρεπτικά, για το σχολείο, το γραφείο, για τον πρωίνό καφέ μας.

Υλικά:
30 γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξερή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι
30 γρ, βούτυρ
ο
1 φλυτζάνα νερό περίπου
αλάτι
σουσάμι

Εκτὲλεση :
Σε ένα μπόλ  διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, λίγο αλεύρι και λίγο νερό. Να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε, μισή ώρα να φουσκώσει. Μόλις δούμε ότι έχει φουσκώσει η μαγιά μας, ρίχνουμε στο μπόλ το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου  και το νερό σιγά -σιγά εν όσο ζυμώνουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι και ζυμώνουμε ακόμη λίγο, να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική, αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει 1 με 2 ώρες. Πλάθουμε μπαστουνάκια, τα ενώνουμε στρόγγυλα τα βρέχουμε με νερό και τα τυλίγουμε στο σουσάμι. Τα βάζουμε σε ένα ταψί επάνω σε χαρτί ψησίματος,. Τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 250 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, ανάλογα με το φούρνο.

Σημείωση:
Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τα κουλούρια γεμιστά, με τυρί, κασέρι-ζαμπόν  σοκολάτα ή ότι άλλο θέλουμε.  Εάν τα γεμίσουμε, θα πλατύνουμε το μπαστουνάκι, θα βάλουμε τη γέμιση και θα το διπλώσουμε να κλείσει και μετά θα το τυλίξουμε στο σουσάμι.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου