Σφολιάτα: σπιτική - πολύ εύκολη, για αλμυρές και γλυκές συνταγές

"Και ο Θεός έπλασε τη σφολιάτα." Aυτή είναι η βασική συνταγή της σφολιάτας, θα σας δώσω πολλές συνταγές με σφολιάτα. Θα διαπιστώσετε ότι είναι μία μαγική ζύμη  και για αλμυρές συνταγές και για γλυκές. Για το ταψί της κουζίνας θα κάνετε διπλή δόση. Για τέλεια επιτυχία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για τσουρέκια, γίνεται καλύτερη η σφολιάτα.

Υλικά: (γίνεται με δύο τρόπους)
1  κουτάκι σουρωτή
1φλ. του καφέ λάδι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1&1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
700-750 γρ. αλεύρι
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να είναι αρκετά μαλακό για να μπορείτε να το αλείψετε, οχι σοφτ

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη σουρωτή, το λάδι το αλάτι, τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Θέλουμε μία ζύμη σφιχτή και ελαστική. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Αλευρώνουμε το πάγκο μας  και κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Τα κάνουμε μπαλάκια  και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πιτάκια. Αφού τα ανοίξουμε όλα, παίρνουμε ένα-ένα πιτάκι το αλείφουμε με το βούτυρο, βάζουμε επάνω το άλλο και συνεχίζουμε  μέχρι να τελειώσουν όλα. Τυλίγουμε σε ρολό, το κόβουμε στα δύο, το βάζουμε σε δύο σακουλάκια και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Ὲάν δεν τη χρησιμοποιήσουμε την ίδια ημέρα  τη βάζουμε στην κατάψυξη.
Το βούτυρο να αλείφεται ομοιόμορφα σε όλο το φύλλο σαν να αλέιφουμε ψωμί με βούτυρο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη ζύμη της σφολιάτας την τυλίγουμε ρολό, την κλείνουμε και από τις άκρες για να εγκλωβίσουμε τον αέρα  και να φουσκώσει το φύλο κατά το ψήσιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις