Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Κρεατόπιτα

Κρεατόπιτα, η βασίλισσα της πίτας. Σε πολλές περιοχές την κρεατόπιτα την φτιάχνουν με κομματάκια κρέας. Εμείς όμως που καταγόμαστε από τη Θράκη την φτιάχνουμε με κιμά. Την κρεατόπιτα την έφτιαχνε η Μαμά μου την παραμονή Πρωτοχρονιάς και μάλιστα έβαζε και νόμισμα.  Την κόβαμε πριν τον καινούριο Χρόνο για να αποχαιρετήσουμε τον παλιό και σε όποιον έπεφτε το νόμισμα ήταν ο κερδισμένος της χρονιά που πέρασε. Βέβαια γινόταν ένας πανικός γιατί ως συνήθως ψάχναμε όλοι το κέρμα και  όταν δεν το βρίσκαμε στο κομμάτι μας διαλύαμε όλοι την πίτα για να το βρούμε. Έτσι βέβαια περνούσε και η ώρα μέχρι να πάει δώδεκα για να αρχίσουμε να ψάχνουμε το νόμισμα  της  Βασιλόπιτας και τον κερδισμένο της Νέας Χρονιάς...

Κρεατόπιτα (για το ταψί του φούρνου)

Υλικά: ( για τα φύλα)
500-600 γρ. αλεύρι
1 μεγάλο ποτήρι νερό
αλάτι
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν
200 γρ. βούτυρο για τα φύλα

Υλικά: (για τη γέμιση)
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλυτζ. τσαγ. λάδι
3 κρεμμύδια μεσαία
2 αβγά
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
1/2 κοτυ. γλυκ. κανέλα
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
κασέρι προαιρετικά
1 αβγό για άλειμμα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα, την κόβουμε σε δέκα μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.  Κόβουμε τα κρεμμύδια  αρκετά ψιλά όχι στον τρίφτη με το μαχαίρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να γιαλύσουν, προσθέτουμε  τον κιμά και με ένα πιρούνι τον σπάμε να μην έχει μεγάλα κομμάτια. Καβουρντίζουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδια και προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι, προσεχτικά, την κανέλα και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν, δεν προσθέτουμε νερό, μόνο ότι βγάλει ο κιμάς  όταν μείνει μόνο το λάδι, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο και ανοίγουμε τα φύλλα, θα βάλουμε πέντε φύλλα κάτω γέμιση και πέντε φύλλα επάνω. Μόλις κρυώσει ο κιμάς χτυπάμε τα δύο αβγά και τα προσθέτουμε  στον κιμά, εάν θέλουμε βάζουμε και κασέρι τριμμένο. Αρχίζουμε το στρώσιμο, φύλλο --βούτυρο πέντε φύλλα γέμιση και πάλι φύλλο βούτυρο, στο τελευταίο φύλο στο κλείσιμο αφού το βουτυρώσουμε χτυπάμε ένα αβγό και αλείφουμε με αυτό το τελευταίο φύλο, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου