Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Μπεζέδες

Τα Χριστούγεννα έρχονται, χιόνια δεν βλέπω να έχουμε, για αυτό και εγώ φρόντισα να βάλω χιόνια στο τραπέζι. Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με χιόνια, αυτές τις ημέρες.  Στο παιδικό μας μυαλό συνδυάζαμε τα Χριστούγεννα με τα χιόνια, το χιονάνθρωπο και τα παιχνίδια στο χιόνι. Οι μύτες μας γινόταν κόκκινες από το κρύο και τα χέρια μας πάγωναν να κάνουμε μπάλες με το χιόνι και να τις πετάμε ο ένας στον άλλο. Χαρούμενα ανέμελα ευτυχισμένα χρόνια. Πολλές φορές νοσταλγώ τα παιδικά μου χρόνια, από τα οποία έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις. Τέλος πάντων σας κούρασε, με την πολυλογία μου, αλλά αυτές οι ημέρες ξυπνούν πολλές αναμνήσεις..........
Μπεζέδες λοιπόν.

Υλικά:
2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζ.τσαγ. νερό
1 φλυτζ. τσαγ. άχνη ζάχαρη
4 ασπράδια αυγών
1 κουτ. γλυκ. χυμό λεμονιού
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν σε πηκτό σιρόπι. Πριν αρχίσει να κιτρινίζει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μαρέγκα σφιχτή να στέκεται. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το καυτό σιρόπι στη μαρέγκα ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. μέχρι να τελειώσει όλο το σιρόπι. Χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη περίπου πέντε και βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ. Προσθέτουμε την άχνη μα τις βανίλιες και ανακατεύουμε απαλά. Εάν θέλετε προσθέστε και καβουρντισμένα τριμμένα αμύγδαλα. Έχουμε στρώσει σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος το βουτυρώνουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Με ένα κορνέ  ή με ένα κουτάλι βάζουμε τους μπεζέδες στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 100 βαθμούς. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους τοποθετούμε σε πιατέλα. Δοκιμάστε τους είναι τραγανοί από έξω και μέσα διατηρούν την κρέμα τους. Μπορείτε να φτιάξετε και μικρότερους για να στολίσετε ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου