Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Σαραγλί με σπιτικό φύλλο

Όλοι αυτές τις ημέρες εκτός από κουραμπιέδες και μελομακάρονα φτιάχνουμε και μπακλαβά,   κανταίφι, σαραγλί. Το σαραγλί είναι σαν τον μπακλαβά αλλά είναι τυλιχτό. Μπορείτε να το φτιάξετε και με έτοιμο φύλλο , αλλά το σπιτικό δύνη τελείως διαφορετική γεύση. Τα φύλλα που χρησιμοποιούμε είναι αυτά της ζύμης για πίτα.

Υλικά:
6 μεγάλα φύλλα
3 φλυτζ. τσαγ. καρύδια αλεσμένα
3 κουτ. σούπ. φρυγανιά
1 κουτ. σούπ. κανέλα
350 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

Σιρόπι:
3&1/2 φλυτζ. ζἀχαρη
2&1/2 φλυτζ. νερό
2 φέτες λεμόνι
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:
Ανοίγουμε έξη μεγάλα φύλλα. Παίρνουμε τρία από τα φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο επάνω στον πάγκο και ρίχνουμε σε όλο το φύλλο  καρύδια, επανωτίζουμε με ένα δεύτερο και ρίχνουμε και σε αυτό καρύδια, προσθέτουμε και το τρίτο φύλλο και το πασπαλίζουμε και αυτό με τα καρύδια. Αρχίζουμε και το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους τριών δακτύλων περίπου. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για τα επόμενα τρία φύλλα. Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί και λιώνουμε το βούτυρο. Καλό θα είναι να το κάψουμε όπως και στους κουραμπιέδες. Ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι από μία γεμάτη, κουταλιά βούτυρο. Τα αφήνουμε μισή ώρα να ρουφήξουν το βούτυρο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Μόλις κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τις φέτες το λεμόνι. Το βράζουμε για δέκα λεπτά. Μετράμε από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε το μισό σιρόπι στα σαραγλί, προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουμε για πέντε λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να πιουν όλο το σιρόπι. Γίνονται πολύ τραγανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου