Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Βαρβάρα

Οι παλιοί έλεγαν Ανδρέας ανδρεώνει, Σάββας σαβανώνει, Βαρβάρα βαρβαρώνει και Αι΄Νικόλας παραχώνει. τώρα βέβαια ο καιρός έχει αλλάξει και ενώ έχουμε Δεκέμβριο, που έπρεπε να έχουμε κρύο, εμείς ανοίγουμε πόρτες. Τέλος πάντων. Α! λένε ότι, ότι καιρό κάνει της Αγίας Βαρβάρας τον ίδιο θα έχουμε και τα Χριστούγεννα.

Για τη Βαρβάρα θα χρειαστούμε:

Υλικά:
250 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
3/4 φλυτζ. ρύζι καρολίνα
μία πρέζα αλάτι
νερό
σταφίδες
καρύδια
αμύγδαλα
κανέλα
σύκα προαιρετικά
ζάχαρη

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το σιτάρι επτά φορές και το βάζουμε να μουσκέψει. Την βαρβάρα την βράζουμε από το προηγούμενο  βράδυ, όχι ανήμερα,  επομένως το σιτάρι το μουσκεύουμε το πρωί, και το βράδυ βάζουμε το σιτάρι στην κατσαρόλα με νερό, μόλις κοχλάσει πετάμε το πρώτο νερό ξεπλένουμε το σιτάρι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με  νερό να βράσει. Προτιμήστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί το σιτάρι φουσκώνει. Νερό γεμίζουμε μέχρι το μέσον της κατσαρόλας. Βράζουμε το σιτάρι περίπου μισή ώρα  και προσθέτουμε και το ρύζι, βράζουμε ακόμη μισή ώρα και εάν δούμε ότι χυλώσει το σιτάρι, το αποσύρουμε από τη φωτιά, εάν όχι προσθέτουμε και άλλο νερό μέχρι να χυλώσει. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις σταφίδες, αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει. Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στο φούρνο δίχως αλάτι, τρίβουμε τα καρύδια στο μούλτι. Όταν βράσει το σιτάρι, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις σταφίδες αφού τις έχουμε στραγγίσει, επίσης προσθέτουμε και ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Όταν σερβίρουμε προσθέτουμε στα μπολ καρύδια, αμύγδαλα  και κανέλα. Τις σταφίδες τις βράζουμε χωριστά για να παραμείνει η βαρβάρα λευκή. Εάν βάλετε σύκα θα τα βράσετε μαζί με τις σταφίδες.
Και του χρόνου με υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου