Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Ανεβατή (το ψωμί της ντεμπέλας)

Ανεβατή, λίγο περίεργη ονομασία για ψωμί, αλλά έτσι το έλεγε η μαμά μου. Είναι πανεύκολο δεν ζυμώνουμε με το χέρι αλλά ανακατεύουμε τη ζύμη με κουτάλι. Έχει σίγουρη επιτυχία και διατηρείται μαλακό και τη επόμενη ημέρα.

Υλικά:
6 1/2 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι
3 φλυτζ. νερό
40 γρ. μαγιά
2 κουτ. σούπ. λάδι
1 κοφτή κουταλ. σούπ. ζάχαρη
1 κοφτή κουτ. σούπ. αλάτι.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λάδι δύο φλυτζάνες από το αλεύρι και μία φλυτζ. χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα για δέκα λεπτά. Στο υπόλοιπο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και το ρίχνουμε στο μείγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό χλιαρό και ανακατεύουμε τη ζύμη με ένα κουτάκι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Χρειάζεται περίπου δύο ώρες. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψί ή μία φόρμα του κέικ, (εάν είναι δυνατόν να έχουν ψιλό τοίχωμα, να είναι βαθιά, το ταψάκι όχι μεγαλύτερο από 29 εκ.) μεγάλη και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Βρέχουμε την παλάμη μας και στρώνουμε τη ζύμη. Την αφήνουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στη χαμηλή σχάρα για 3/4 με 1 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου