Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Πηχτή

Τώρα θα μου πείτε! Τι είναι αυτό?  Ορισμένoι βέβαια πιθανόν να γνωρίζουν. Η πηχτή λοιπόν γίνεται από  το κεφάλι του χοίρου. Κοινώς από το γουρουνάκι. Παλαιότερα ήταν ένας πολύ ωραίος μεζές τις ημέρες των Χριστουγέννων γιατί τότε έσφαζαν τα γουρουνάκια. Επίσης ήταν και oι τσιγαρίδες  οι οποίες είναι εξαιρετικός μεζές.

Υλικά:
1 κεφαλάκι περίπου 1&1/2 με 2 κιλά
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνη
4-5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
1--2 κουτ. σούπ. ξύδι λευκό

Εκτέλεση:
Βάζετε το κεφαλάκι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνετε όλη τη νύχτα να βγάλει το αίμα. Το πρωί αλλάζετε το νερό και το αφήνετε μία με δύο ώρες ακόμη. Βάζετε το κεφαλάκι σε μία κατσαρόλα με νερό και το ζεματά τε. Μόλις δείτε ότι αφρίζει το βγάζετε από την κατσαρόλα το ξεπλένεται, πετάτε το νερό της κατσαρόλας και βάζετε το κεφαλάκι να βράσει. Το αφήνετε μισή ώρα να βράσει και έπειτα προσθέτετε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τη δάφνη, τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζεται το βράσιμο. Τσιμπά τε με ένα πιρούνι και εάν δείτε ότι το κρέας μαλάκωσε το βγάζετε σε μία πιατέλα να κρυώσει. Στραγγίζεται με ένα τουλπάνι το ζωμό, ο οποίος πρέπει να είναι τρία φλυτζάνια, περίπου. Κόβετε τα καρότα σε ροδέλες. Δοκιμάζετε το ζωμό και εάν χρειαστεί προσθέστε αλάτι. Βάζετε και 1 με 2 κουταλιές ξύδι ανάλογα με τη γεύση σας. Καθαρίζετε το κεφαλάκι και κόβετε σε ψιλά κομματάκια το κρέας ξεφλουδίζετε και τη γλώσσα και τη προσθέτετε και αυτήν. Τα μάτια και τα παχάκια τα πετάτε.Μόλις κρυώσει ο ζωμός και αρχίσει να πήζει, βάζετε το κρέας σε μία φόρμα του κέικ μιας χρήσεως και προσθέτετε το ζωμό. Το βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα και έπειτα προσθέτετε από πάνω και τα καρότα σε ροδέλες. Το αφήνετε σκεπασμένο στο ψυγείο και τη επομένη το ξεφορμάρεται και το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου