Ανοιξιάτικος μουσακάς

Αυτό το τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα μου έχει γίνει εφιάλτης! Κάθε μέρα το ίδιο αναρωτιέμαι? Και όταν ρωτώ τι θέλετε να φάτε? Η απάντηση! Ότι θέλεις. Τέλεια απάντηση. Πάλι το βάρος επάνω μου πέφτει. Είχα λοιπόν ένα στηθάκι κοτόπουλο. Και σκέφτομαι να το ψήσω? Να το τηγανίσω? Με κόκκινη σάλτσα? Με άσπρη σάλτσα? Δίλημμα! Και τότε θυμήθηκα ότι είχα μία μελιτζάνα και ένα κολοκυθάκι στο ψυγείο. Και! θα φτιάξω μουσακά. Να ξεφύγουμε και λίγο από τα τετριμμένα, και σε όποιον αρέσει. Άλλωστε δεν μπορούν να μου πούνε και τίποτα, γιατί μου άφησαν το ελεύθερο! Συμφωνείτε??

Υλικά:( για πυρέξ 20Χ28)
500 γρ. στηθάκι κοτόπουλο
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 κολοκυθάκι μέτριο
 3 μέτριες πατάτες
ένα κρεμμύδι
1 φλυτυζ. του καφέ κόκκινο κρασί
 1 φλυτζ. τσαγ. σάλτσα ντομάτας
μαίδανό
αλάτι πιπέρι
50 γρ. κασέρι
λάδι 3-4 κουτ. σούπας
 φρυγανιά

Μπεσαμέλ:
1 φλυτσ. του καφέ λάδι
3 κουταλιές σούπ. αλεύρι γεμάτες
2&1/2 φλυτζ. τσαγ. γάλα
αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κασέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο, σε πολύ μικρά κομμάτια. Σαν κιμά. Μπορείτε βέβαια να το περάσετε και από μηχανή του κιμά εάν έχετε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να ασπρίζει προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα γυρίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και τα σβήνουμε με το κρασί. Τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις αρχίσει να χειλώνει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κασέρι. Ανακατεύουμε να πάει σε όλο το κοτόπουλο και τα αφήνουμε στην άκρη.Εν τω μεταξύ έχουμε κόψει, τις πατάτες σε φέτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και τηγανίζουμε, πρώτα τις πατάτες, έπειτα τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Αρχίζουμε  το κτίσιμο του μουσακά. Μία στρώση πατάτες, μία στρώση κολοκυθάκια, το κοτόπουλο, κλείνουμε με μελιτζάνες και τέλος με μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά στις αντιστάσεις.

Μπεσαμέλ:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το αλεύρι. Το γυρίζουμε να καβουρντιστή και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα κρύο. Έχουμε μία παχύρρευστη κρέμα. Βάζουμε λίγα αλάτι, πιπέρι και το κασέρι, ανακατεύουμε την κράμα και την προσθέτουμε πάνω από τις μελιτζάνες, ομοιόμορφα.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις