Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Γαλακτομπούρκο

Ελληνικότατο γλυκό και πολύ εύκολο.

Υλικά:( για το ταψί του φούρνου)
2 πακέτα φύλλο κρούστας για γλυκά
250 γρ. βούτυρο φρέσκο

Για την κρέμα:
1&1/2 λίτρου γάλα
20 κουταλιές σούπας αλεύρι
6 κουταλ. σούπ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
3 αβγά
2 βανίλιες

Σιρόπι:
6&1/2 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρι
5 φλυτζ. τσαγ. νερό
2 γεμάτες κουτ. σούπ. γλυκόζι
1 φέτα λεμόνι
1 κουτ. σούπ. χυμό λεμόνι
2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τα 150 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Τα γυρίζουμε στο βούτυρο για 2-3 λεπτά να καβουρντιστούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά -σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για τα αβγά για να μην μας σβολιάσει η κρέμα. (Το γάλα κρύο). Μόλις πήξη η κρέμα μας την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κρέμα τα αβγά και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα να μην ψηθούν τα αβγά. Ξαναβάζουμε την κρέμα στην φωτιά και την βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, πάντα ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στη άκρη και λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα. Παίρνουμε το ταψί του φούρνου, το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα. Τα φύλλα να είναι ίσια όχι σουρωτά όπως στις πίτες. Στρώνουμε λοιπόν το ένα πακέτο φύλλα, φύλλο βούτυρο, μέχρι να τελειώσει το πακέτο. Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με το άλλο πακέτο φύλλα, την ίδια διαδικασία φύλλο βούτυρο. Φροντίζουμε να περισσέψει βούτυρο για το τελευταίο φύλλο, το σκέπασμα, χρειάζεται περισσότερο βούτυρο γιατί πρέπει να καλυφθεί όλοι η επιφάνεια του φύλλου για να είναι τραγανό. Χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε μερίδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη αρχή στους 200 βαθμούς και από κάτω για 15 λεπτά και έπειτα στους 180 για άλλα 15 λεπτά πάνω κάτω αντιστάσεις. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το νερό και τη φέτα λεμόνι και τις κανέλες, βράζουμε για 15 λεπτά. Μετράμε από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι, περιχύνουμε το μισό πάνω στο γαλακτομπούρεκο, προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμόνι και το βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει, για να το σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου