Γιαουρτλού κέιμα

Γιαουρτλού κέιμα για σήμερα. Πανεύκολο και ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα ότι το συγκεκριμένο φαγητό ήταν Κυπριακό. Μου είχε περισσέψει κιμάς, δεν ήθελα κεφτεδάκια ούτε  μακαρόνια με κιμά, ούτε κανελόνια. Είχα και ζυμάρι που είχε περισσέψει από την πίτα που έκανα Σκεφτόμουν λοιπόν τι να τον κάνω, τον κιμά. Ήθελα κάτι με γιαούρτι! Και έτσι σκέφτηκα να παρα σκεύασω το συγκεκριμένο έδεσμα. Σερφάροντας λοιπόν στο ίντερνετ, ανακάλυψα, ότι το συγκεκριμένο  φαγητό, ήταν Κυπριακό. Η συνταγή μου έχει ορισμένες παραλλαγές. Η συνταγή που είδα δεν γνωρίζω αν είναι η αυθεντική, για αυτό το προσάρμοσα στα δικά μου μέτρα και σταθμά. Αφού λοιπόν είχα ζυμάρι άνοιξα τρία φύλλα και τα έψησα πρώτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα ψημένα φύλλα που πουλάνε στην αγορά ή να χρησιμοποιήσετε αράπικες πίτες.

Υλικά ( για ταψί 30Χ20)
3 φύλλα, όσο το ταψί
1/2 κιμά μοσχαρίσιο
1 συσκευασία κονκασέ
1 συσκευασία πουμαρό
4 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια
αλάτι, πιπέρι. κύμινο.
κανέλα, ζάχαρι
3 κουπάκια στραγγιστό γιαούρτι
2 αβγά
μαίδανό
1 φλυτζ. τσαγ. λάδι
1 φλυτζ. τσαγ. τριμμένο κασέρι
6 φέτες μπέικον

Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο στο τέρμα στους 250 βαθμούς. Στην πλάκα του φούρνου βάζουμε ένα ταψί, να κάψει. Ανοίγουμε τα φύλλα. Μόλις κάψει αρκετά το ταψί μας τα ψήνουμε ένα, ένα πασπαλίζοντας με λίγο λάδι. Αφήνουμε τα φύλλα στην άκρη να κρυώσουν και έπειτα τα σπάζουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί μας. Το ταψί δεν χρειάζεται να το λαδώσουμε. Αν πάρουμε έτοιμα είναι ψημένα, οπότε δεν χρειάζεται η διαδικασία αυτή. Εάν χρησιμοποιήσουμε πίτες, τότε θα τις σπάσουμε σε κομμάτια θα τις λαδώσουμε ελαφρά και θα τις ψήσουμε, να πάρουν χρώμα και να είναι τραγανές. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε τη μισή φλυτζ. λάδι, κόβουμε το κρεμμύδι και τις δύο σκελίδες σκόρδο. Τα γυρίζουμε να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον κιμά. Τον πατάμε με ένα πιρούνι να γίνει αρκετά ψιλός. Μόλις αλλάξει χρώμα ο κιμάς προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι. την κανέλα και 1 φλυτζ. του τσαγιού πουμαρό. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και να πιει τα υγρά του. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι το κρεμμύδι  τις δύο σκελίδες σκόρδο και το μπέικον ψιλοκομμένα, τα σωτάρουμε, και μόλις αρχίσει το μπέικον να σκάει, προσθέτουμε τη συσκευασία, κονκασέ και την υπόλοιπη σάλτσα από το πουμαρό, αλάτι, πιπέρι και ένα κουτ. του γλυκ. ζάχαρι. Τα βράζουμε για δέκα λεπτά.


Συναρμολόγηση:
Στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί, άτσαλα. Ρίχνουμε λίγο κασέρι, προσθέτουμε τον κιμά να πάει σε όλο το ταψί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κασέρι. Προσθέτουμε τη σάλτσα και ψιλοκομμένο μαίδανό. Σε ένα μπολ χτυπάμε δύο αβγά και προσθέτουμε το γιαούρτι λίγο αλάτι, πιπέρι και μαίδανό. Τα χτυπάμε να ενωθούν και ρίχνουμε το μείγμα επάνω στη σάλτσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 για 25-20 λεπτά.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις