Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Πατάτες γιαχνί

Πολλές φορές όσο μαγειρεύω συλλαμβάνω τον εαυτό μου να προσθέτει στο φαγητό υλικά άγνωστα προς την Ελληνική κουζίνα. Μας έχει πιάσει ξενομανία. Πόσο ποιο υγιεινά θα ήταν τα φαγητά μας εάν τα μαγειρεύαμε με τον παραδοσιακό τρόπο που μαγείρευαν η γιαγιάδες μας. Υλικά της εποχής και της Ελληνικής γης. Ένα τέτοιο φαγητό επέλεξα για σήμερα. Με λίγα υλικά, εύκολο και υγιεινό. Πατατούλες, κρεμμύδι. σάλτσα ντομάτας και υγιεινό λαδάκι.

Υλικά ( 4 μερίδες)
1&1/2 κιλό πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 φλυτζ. τσαγ. λάδι
2 κουτ. σούπ. σάλτσα ντομάτας
1 δάφνη
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλυτζ. του καφέ κρασί, λευκό ή κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγ. νερό
μαίδανό

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις γυρίζουμε λίγο στο λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το γυρίζουμε μαζί με τις πατάτες. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε το αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, την κανέλα, τη ζάχαρη, το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 20-25 λεπτά. Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το μαίδανό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράσει και να χυλώσει. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Εάν μαγειρέψετε στη χύτρα ταχύτητος, θα βάλετε 1/2 φλυτζ. νερό και θα μαγειρέψετε για 8-10 λεπτά. Σερβίρουμε με τυρί φέτα και ελιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου