Ψωμί με προζύμι βήμα-βήμα

Έδωσα σε μία φίλη προζύμι για να κάνει ψωμί. Εάν δεν έχεις  ζυμώσει άλλη φορά δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γνωρίζεις και τρόπο αλλά και τις αναλογίες, στα υλικά. Είπα λοιπόν να τη βοηθήσω βήμα-βήμα  για να είναι το ψωμί της σωστό.
Έχουμε τη μαγιά μας κρατημένη από προηγούμενη φορά στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να ζυμώσουμε, βγάζουμε τη μαγιά από το ψυγείο δύο ημέρες πριν. Βάζουμε 2 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι 1 φλυτζ. τσαγ. νερό χλιαρό και ανακατεύουμε τη μαγιά με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε τη μαγιά μας όλο το βράδυ να φουσκώσει. Την επομένη το πρωί ξαναπιάνουμε τη μαγιά με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι το μεσημέρι η μαγιά μας είναι έτοιμη για να ζυμώσουμε το ψωμί μας.



       

                                             




Η μαγιά μας από το ψυγείο.                                                        Η μαγιά έτοιμη για ζύμωμα.

Πριν όμως ζυμώσουμε πρέπει να κρατήσουμε μαγιά για την επόμενη φορά. Για αυτόν τον λόγο, βάζουμε στη μαγιά μας 2 φλυτζ. τσαγ. αλέυρι και μία φλυτζ. χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Από αυτό το μείγμα κρατάμε για την επόμενη φορά δύο φλυτζ, του τσαγ, προζύμι.



Υλικά για το ψωμί:
1&1/2 κιλού αλεύρι
5 φλυτζ. τσαγ. χλιαρό νερό
2 κουτ. κοφτές σούπ. αλάτι
2 κουτ. σούπ. ζάχαρη
2-3 κουτ. σούπ.λάδι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη που έχουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε εάν είναι μαλακό το ζυμάρι μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφού ζυμώσουμε και έχουμε μία εύπλαστη ζύμη, την χωρίζουμε σε δύο τρία κομμάτια και την δουλεύουμε στον πάγκο της κουζίνας, αφού πρώτα ρίξουμε λίγο αλεύρι για να μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη. Με το ένα χέρι διπλώνουμε με το άλλο ανοίγουμε. Πλάθουμε το ζυμάρι μας έως ότου να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλά και να στέκεται.
Βάζουμε το ζυμάρι μας στη λεκάνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου δύο με τρις ώρες. Έπειτα πλάθουμε τα ψωμάκια μας στον πάγκο της κουζίνας και τα βάζουμε σε φόρμες, αλευρωμένες ή σε ταψί, τα βρέχουμε ελαφρά με το χέρι μας. τα χαράζουμε διαγώνια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.  Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος περίπου μία ώρα.  Τα ψήνουμε. στην αρχή σε δυνατό φούρνο στους 250βαθμ. για περίπου 15 λεπτά και έπειτα στους 200 για ένα μισάωρο περίπου.


 Έτοιμα για ψήσιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις