Ψωμί και κουλούρια με κριθαρένιο αλεύρι, σίκαλη και βρώμη





























Έτοιμο και το ψωμάκι μας. Πολύ, πολύ υγιεινό, αλλά και θρεπτικό. Πλούσιο σε φυτικές ίνες. Φτιάχνετε πολύ εύκολο γιατί δεν χρειάζεται, ζύμωμα. Το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι,επειδή θέλουμε μία πολύ μαλακή ζύμη. Αντιθέτως για τα κουλούρια μας θέλουμε μια ζύμη ποιο σφιχτή για να μπορούμε να τα πλάσουμε.

Υλικά για το ψωμί:
1 κιλό αλεύρι από κριθάρι
200 γρ. αλεύρι σίκαλη
200 γρ. αλεύρι βρώμη
4 φακελάκια μαγιά
3 με 3&1/2 ποτήρια νερό,
 ανάλογα με το ποτήρι
1 κοφτή κουτ. σούπ. αλάτι

Για τα κουλούρια:
250 γρ. αλεύρι από κριθάρι
1 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι σίκαλη
1 φλυτζ. τσαγ. αλεύρη βρώμη
2 φακελάκια μαγιά
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
1/2 με 3/4 ποτήρι νερό
2 φλυτζ. τσαγ. σουσάμι
1 φλυτζ. τσαγ. νιφάδες βρώμη

Εκτέλεση για το ψωμί:
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπολ εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και αρχίζουμε να προσθέτουμε το νερό και να ανακατεύουμε τα άλευρα με ενα κουτάλι. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι τόσο μαλακή που να μην ζυμώνεται με το χέρι. Αλλά να μην είναι και πολύ ρευστή, δηλαδή όπως στους λουκουμάδες. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί. Έπειτα αλευρώνουμε τις φόρμες μας και βάζουμε τη ζύμη μέχρι το μέσον της φόρμας. Αφήνουμε πάλι το ψωμάκι μας να φουσκώσει και ψήνουμε σερ
στους 200 βαθμούς για 3/4 της ώρας περίπου. Είναι πιθανόν κατά το ψήσιμο να καθίσει λίγο το ψωμί μας, μη φοβηθείτε, το ζυμάρι μας είναι ποιο βαρύ από το κανονικό αλεύρι. Το συγκεκριμένο ψωμί όμως είναι ποιο νόστιμο.
Κουλούρι:
Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι. Μόλις πετύχουμε μία ζύμη εύπλαστη, την βάζουμε στον πάγκο με λίγο από το αλεύρι μας και την ζυμώνουμε όπως όλες τις ζύμες με την παλάμη του χεριού μας να αφρατέψει. Την αφήνουμε να διπλασιαστή σε όγκο και πλάθουμε τα κουλούρια μας. έχουμε ένα μπολ με νερό και σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το σουσάμι με τη βρώμη. Μόλις πλάσουμε τα κουλούρια μας, τα βουτάμε στο νερό και τα τυλίγουμε στο μείγμα από το σουσάμι και τις νιφάδες βρώμης. Στη λαμαρίνα του φούρνου βάζουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλούρια μας. τα αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις