Μαγιά ρεβυθιού

Καιρό τώρα ήθελα να φτιάξω την συγκεκριμένη μαγιά, αλλά είχα κάποια επιφύλαξη, γιατί είχα επιχειρήσει και άλλη φορά και δεν τα κατάφερα. Ο επιμένων όμως νικά, αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να δοκιμάσω άλλη μία φορά και αυτή τη φορά με επιτυχία.... Θέλει λίγο χρόνο αλλά αξίζει τον κόπο.

Υλικά
1ο στάδιο
200 γρ. ρεβύθια
500 γρ. νερό

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ με τα 500 γρ. νερό. Το νερό το θέλουμε ζεστό 50 βαθμούς. Όταν βάζουμε το χέρι μας μέσα στο νερό να μην μπορούμε να το κρατήσουμε μέσα μετρώντας μέχρι το δέκα. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες, σε ζεστό μέρος.

2ο στάδιο
Αφού έχουν μουλιάσει για οκτώ ώρες, παίρνουμε τα ρεβύθια με μια τρυπητή κουτάλα να μην έχουν νερό και τα πολτοποιούμαι στο μούλτι. Βάζουμε πάλι τα πολτοποιημένα ρεβύθια στο νερό τους. Προσθέτουμε μία φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και έξη με επτά φλυτζ. τσαγ. αλεύρι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά, πασπαλίζουμε με αλεύρι σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα και τριάντα λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

3ο στάδιο
Όταν τριπλασιαστεί η μαγιά μας, αλλάζουμε σκεύος. Παίρνουμε μία λεκάνη αδειάζουμε τη μαγιά, προσθέτουμε περίπου 3-4 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη μαγιά μας να ξεκουραστεί για 8-10 ώρες στη συντήρηση. Τώρα είναι έτοιμη η μαγιά μας για να κάνουμε ψωμί.

Για το ψωμί:
Κρατάμε το 1/3 της μαγιά σε ένα σκεύος με καπάκι, για να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά αφού βέβαια την πιάσουμε δύο φορές πριν το ζύμωμα. Στην υπόλοιπη μαγιά προσθέτουμε δύο φλυτζ. χλιαρό νερό και περίπου δέκα φλυτζ. αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλά από τον πάτο της λεκάνης. Αλευρώνουμε τον πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα στον πάγκο μέχρι η ζύμη μας να γίνει απαλή και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο, ξαναπλάθουμε και βάζουμε τη ζύμη σε φόρμες, ή σε ταψί. Αφήνουμε πάλι το ψωμί μας να φουσκώσει και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις