Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί

Τέλειο φαγητό, αγαπημένο. Ένα καθαρά χειμωνιάτικο αλλά και γιορτινό φαγητό. Κάθε πρωτοχρονιά έχουν την τιμητική τους μαζί με τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Από μικρή ακόμη θυμάμαι κάθε Πρωτοχρονιά τα ντολμαδάκια, οι λαχανοντολμάδες και η κρεατόπιτα ήταν πάντα στο τραπέζι. Έτσι και εγώ συνεχίζω αυτήν την παράδοση που μου άφησε κληρονομιά η μητέρα μου και ποτέ δεν λείπουν από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Συγκεκριμένα την κρεατόπιτα την κόβαμε για να αποχαιρετίσουμε τον παλιό χρόνο.

Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Φύλλα από λάχανο τουρσί
θέλει περίπου 1&1/2 κιλ. λάχανο
2 μέτρια παλιά κρεμμύδια
3/4 φλυτζ. ρύζι καρολίνα
1/2 ματσάκι μαίδανό
1/2 ματσάκι άνηθο
δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
1 φυλτζ. τσαγ. λάδι
3 φλυτζ. τσαγ. νερό
Αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από δύο λεμόνια.

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ, ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Εάν το λάχανο δεν είναι πολύ αλμυρό θα προσθέσουμε λίγο αλάτι στον κιμά μας. Παίρνουμε το λάχανο τουρσί και κόβουμε τα χοντρά τμήματα, γιατί δεν θα μπορούμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες. Τυλίγουμε όπως στα αμπελόφυλλα. τους στρώνουμε σε σειρές στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι, Βάζουμε ένα πιάτο, επάνω στους ντολμάδες για να παραμείνουν στη θέση τους. έπειτα προσθέτουμε το νερό. Επάνω στο πιάτο βάζουμε και μια φλυτζάνα με νερό για βάρος. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μισή ώρα με τρία τέταρτα. Φροντίζουμε να έχει ζουμάκι το φαγητό μας για να κάνουμε το αυγολέμονο.
Αποσύρουμε το φαγητό μας από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό από το φαγητό. Βάζουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε για να φέρουμε σε ισορροπία το φαγητό μας και να μην κόψει το αυγολέμονο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις