Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Αυγολέμονο

Τώρα θα μου πείτε, η γυναίκα δεν πάει καλά, αυγολέμονο ανέβασε? Ναι, ναι γλυκές μου, αυγολέμονο.Έχουμε και καινούργιες νοικοκυρούλες που και ένα αυγολέμονο μπορεί να τους φανεί βουνό. Και μη μου πείτε, ότι εσάς δεν σας έχει κόψει ποτέ το αυγολέμονο? Θα πείτε ψέματα. τουλάχιστον σε εμένα έχει συμβεί, ητε γιατί βιάζομαι, ητε γιατί δεν πρόσεξα, την θερμοκρασία των υλικών. Για να δούμε λοιπόν. Βασικά χρειαζόμαστε μόνο δυο υλικά, αυγό και λεμόνι, η ποσότητα εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού. Εάν το φαγητό μας είναι για τέσσερα άτομα θα χρειαστούμε ένα αυγό και χυμό από ένα λεμόνι, πάντα όμως ο χυμός λεμόνι εξαρτάται κατά πόσο ζουμερό είναι το λεμόνι. Εάν δούμε ότι το λεμόνι είναι μεγάλο και ζουμερό θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το μισό. Εάν το φαγητό μας είναι για έξη-οκτώ άτομα σίγουρα θα χρειαστούμε δυο αυγά. Και κάτι πολύ σημαντικό, το αυγό θα το βγάλουμε από το ψυγείο όταν είναι να κάνουμε το αυγολέμονο. Φυσικά χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Για να έχουμε μια πετυχημένη μαρέγκα το αυγό πρέπει να είναι κρύο.

Υλικά:
1-2 αυγά
1 με 1/2 λεμόνι
μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Στίβουμε το χυμό λεμόνι. Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο, τον οποίο κρατάμε σε ένα ποτηράκι. Με το σύρμα για τα αυγά χτυπάμε το ασπράδι προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι. Θέλουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Εν συνεχεία προσθέτουμε τον κρόκο δίχως να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε και το λεμόνι πάλι δίχως να σταματήσουμε το χτύπημα. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να προσθέτουμε τον ζωμό από το φαγητό μας. Ο ζωμός πρέπει να είναι καυτός. Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και αρχίζουμε να το προσθέτουμε στο αυγολέμονο. Εδώ τώρα θέλω την προσοχή σας. Η ροή του ζωμού πρέπει να είναι συνεχής αλλά η ποσότητα που πέφτει ελάχιστη σαν ένα βρυσάκι που μόλις αρχίζει να τρέχει το νερό. Δεν σταματάμε το χτύπημα όση ώρα προσθέτουμε το ζωμό εμείς χτυπάμε το αυγολέμονο. Και κάτι άλλο σημαντικό. Φροντίζουμε να βάλουμε στο αυγολέμονο τουλάχιστον τον μισό ζωμό από το φαγητό μας γιατί έτσι το αυγολέμονο παίρνει σχεδόν τη θερμοκρασία του φαγητού και έχουμε ένα παχύ πετυχημένο αυγολέμονο το οποίο δεν κόβει ούτε εάν ζεσταίνουμε το φαγητό μας. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα άλλα ποτέ δεν ανακατεύουμε με την κουτάλα. Αφού ρίξουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα την κουνάμε αριστερά, δεξιά να πάει το αυγολέμονο σε όλο το φαγητό. Αφήνουμε το φαγητό πέντε δέκα λεπτά να δέσει και έπειτα σερβίρουμε. Και όταν θέλουμε να ζεστάνουμε φαγητό με αυγολέμονο η φωτιά μας πρέπει να είναι χαμηλή. Καλή σας επιτυχία..


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου