Πατατόπιτες

Σε λίγες ημέρες αρχίζει η μεγάλη νηστεία για το Άγιον Πάσχα. Συγκεκριμένα από την καθαρή Δευτέρα. Ας ετοιμαστούμε με νηστίσιμες συνταγές. Γιατί και η νηστεία θέλει τη λιχουδιά της. Έτσι κάτι για τη λιγούρα. Για σήμερα σας ετοίμασα πατατόπιτες.  Είναι η αγαπημένη μου πίτα της νηστείας. Λόγω τις πατάτας και του φύλλου χορταίνεις, αλλά έχει και ωραία γεύση. Την συνδυάζω με πράσο, επειδή όταν την έφτιαχνα με φρέσκο κρεμμυδάκι ήταν λίγο βαριά για το στομάχι.

Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι νερό
2 κουτ. μπέκιν
3 κουτ. κοφτ. γλυκ. αλάτι
2 κουτ. σούπ. ξύδι
2 κουτ. σούπ. λάδι
700 γρ. περίπου αλεύρι
1 φλυτσ. τσαγ. λάδι για τα φύλλα
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Γέμιση
5 πατάτες βρασμένες
2 πράσα
1 κουτ. σούπ. λάδι 
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ εκτός από το λάδι. Ζυμώνουμε μια ζύμη αρκετά εύπλαστη και όχι πολύ σκληρή. Την δουλεύουμε στον πάγκο να αφρατέψει. Βάζουμε στο μπολ τις δυο κουταλιές λάδι, γυρίζουμε τη ζύμη στο λάδι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε ροδέλες τα πράσα και τα
ζεματάμε. Βράζουμε τις πατάτες. Όσο είναι ζεστές τις πατάμε με το εργαλείο του πουρέ. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, αλάτι, πιπέρι το πράσο και δουλεύουμε όπως τον πουρά. Εάν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό, που κρατήσαμε από τις πατάτες που βράσαμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, συνολικά δεκατέσσερα. Ανοίγουμε πιτάκια όσο το πιάτο της πάστας, αντί για αλεύρι ανοίγουμε τα φύλλα μας με νισεστέ. Παίρνουμε ενα πιτάκι το λαδώνουμε και σκεπάζουμε με ένα ακόμη. Το αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο ανα δυο μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπαλάκια. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο, το λαδώνουμε, πιτσιλωτά, βάζουμε γέμιση στο μισό φύλλο και τυλίγουμε το φύλλο μας ρολό. Το λαδώνουμε, από έξω το φύλλο και ψήνουμε στους 200 βαθμ. για μισή ώρα περίπου.

Σχόλια

  1. Καλημέρα,

    Ετοιμάσαμε και εξελίσουμε ένα ιστολόγιο, με το όνομα «Συνταγές Φαγητών Από τις Κορυφαίες Κουζίνες του Διαδικτύου», που στο εξής και χάρη συντομίας θα αναφέρεται ως: «Συνταγές φαγητών», syntages-faghtwn.blogspot.gr, με σκοπό να λειτουργεί ως ευρετήριο και μηχανή αναζήτησης συνταγών, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

    Για τον σκοπό αυτό, επιλέγουμε τις ωραιότερες συνταγές φαγητών και γλυκών, από τα κορυφαία ελληνόφωνα blogs και sites που υπάρχουν στο διαδίκτυο και δημοσιεύουμε τίτλους, την κεντρική (συνήθως) φωτογραφία και το εισαγωγικό σημείωμα ή ένα μικρό τμήμα της συνταγής. Σε κάθε συνταγή που δημοσιεύουμε, υπάρχει παραπομπή με άμεσο σύνδεσμο προς το blog/site απ' όπου αυτή προέρχεται, για να μεταφέρεται ο επισκέπτης μας σε αυτό και να την διαβάζει ολόκληρη.

    Έτσι κερδίζετε άμεσα ενδιαφερόμενους αναγνώστες που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν για το blog/site σας, μέσα από την παρουσίαση του περιεχομένου των συνταγών σας στις σελίδες του http://syntages-faghtwn.blogspot.gr

    Επισκεφθήκαμε και το δικό σας blog/site και διαπιστώσαμε ότι το περιεχόμενό του πληρεί τις προϋποθέσεις και θα προστεθεί αυτόματα στις σελίδες μας.

    Λόγω της πολιτικής μας για ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να προβάλετε το blog/site σας μέσα στο «Συνταγές φαγητών», θα πρέπει να εγγραφείτε μέσα στις επόμενες 7 ημέρες, μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ: http://syntages-faghtwn.blogspot.gr/p/blog-page.html, διαφορετικά η προβολή σας θα σταματήσει.
    Μπορείτε να βρείτε την φόρμα εγγραφής και μέσα από τις σελίδες του «Συνταγές φαγητών».

    Η διαδικασία ένταξής σας στο «Συνταγές φαγητών» είναι δωρεάν, και αν για οποιοδήποτε λόγο το θελήσετε, μπορείτε να ζητήσετε την κατάργηση της προβολής σας από την μηχανή του http://syntages-faghtwn.blogspot.gr .

    Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.

    Με εκτίμηση,
    Θάνος Ρουμάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις τώρα είδα τα μηνύματα μου. Δεν έχω πρόβλημα. Αλλά δεν μπόρεσα να μπω στη σελίδα σας.Θα προσπαθ΄ησω πάλι να κάνω την εγγραφή. Όταν πατώ εγγραφή μπαίνω στο δικό μοθυ μπλόκ. ενημερώστεμε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις