Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αφράτα τυρόψωμα

Μια ακόμη εύκολη συνταγούλα για αυτή την εβδομάδα της Τυρινής. Τα ποιο αφράτα τυρόψωμα που έχετε φάει. Βέβαια για τα τυρόψωμα έχουμε πολλές παραλλαγές, μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο, να ρίξουμε το τυρί σε όλο το φύλλο και έπειτα να το διπλώσουμε ή μπορούμε αντί να τα τηγανίσουμε να τα ψήσουμε. το τηγανητό όμως είναι καλύτερο. Εάν είναι να τα ψήσουμε θα βάλουμε και λαδάκι καθώς ανοίγουμε το φύλλο. Σήμερα όμως θα ετοιμάζουμε μια απλή ζύμη ψωμιού δουλεμένη με πολύ κέφι και αγάπη. Γιατί μην ξεχνάμε η μαγειρική θέλει αγάπη. Όπως μιλάμε στα λουλούδια μας για να είναι ζωντανά και ευωδιαστά, έτσι και η μαγειρική θέλει το κέφι μας και την αγάπη μας σε αυτό που φτιάχνουμε.

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1&!/2 κ.γ. αλάτι
1 κ. σ. ξύδι
1 κ. γ. ζάχαρη
50 γρ. μαγιά
1 φλυτζ. τσαγ. γάλα
1&1/2 φλυτζ. τσαγ. νερό περίπου
2 κουτ. σούπ. λάδι
200-250 γρ. φέτα
λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια για να δώσει στην ζύμη μας ελαστικότητα. Σε ένα μπολ τρίβουμε τη μαγιά βάζουμε 3-4 κουταλιές από το μαλακό αλεύρι, τη ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το γάλα χλιαρό, ανακατεύουμε το μείγμα μας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα το μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει η μαγιά μας προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και λίγο -λίγο το νερό και ζυμώνουμε, μπορεί να χρειαστή λίγο νερό ακόμη. Θέλουμε να ενωθεί η μαγιά με το αλεύρι και έπειτα ρίχνουμε το αλάτι και το ξύδι. Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στον πάγκο. Βάζουμε στο μπολ τις 2 κουτ. λάδι, βάζουμε και τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει η ζύμη μας τρίβουμε το τυρί και το προσθέτουμε στο ζυμάρι. Ζυμώνουμε πάλι για να ενώσουμε τα δυο υλικά. Πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε ελαφρά. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει, χαμηλώνουμε το μάτι και τηγανίζουμε τα τυρόψωμα να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί . Είναι αφράτα και τη επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου