Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Τρουφάκια διπλής επιλογής

Καλημέρα και καλή, γλυκιά εβδομάδα σε όλες τις παρεούλες. Τα τρουφάκια αυτά είναι συνταγή της μαμάς μου. Τα λέω διπλής επιλογής γιατί γίνονται και νηστίσιμα. Αντικαθιστούμε το γάλα με νερό και το βούτυρο με φυτικό βούτυρο και είναι νηστίσιμα. Η αλήθεια είναι ότι έχουν λίγο κόπο αλλά αξίζει, γιατί τα υλικά είναι αγνά. Δίχως κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα. Οι ποιο παλιές νοικοκυρές μπορεί να περνούσαν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα αλλά αυτά που έφτιαχναν δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή κουζίνα. τα υλικά τους ήταν αγνά. Δεν χρησιμοποιούσαν ούτε κρέμα γάλακτος ούτε, κουβερτούρες, ούτε σαντιγί και το βούτυρο ήταν πάντα φρέσκο. Και οι νοστιμιά ενός γλυκού ή ενός φαγητού δεν έχει με το  πόσα υλικά βάζεις αλλά τι υλικά χρησιμοποιείς. Σας έχω πει αρκετές φορές, όσο λιγότερα υλικά έχουν οι συνταγές μας τόσο ποιο καλό είναι το φαγητό και το γλυκό μας. Με έπιασε πάλι η αμπελοφιλοσοφία μου, αλλά είπαμε ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αγαπώ και έχω πολλά κεφάκια. Ας έρθουμε όμως στα τρουφάκια μας και στη συνταγούλα μας, γιατί θα πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε και για τον επόμενο αγαπημένο μήνα τον Δεκέμβριο. Αυτός είναι αγαπημένος για άλλο λόγο. Έρχονται Χριστούγεννα στολίζουμε το δένδρο και το σπίτι, γενικά,  η όλη ατμόσφαιρα, αποπνέει μια θαλπωρή και μία γαλήνη.

Υλικά:( 45 κομάτια)
1 1/2 φλυτζ. τσαγ. γάλα
2 1/2 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
3 φλυτζ. τσαγ. καρύδια
4 κουτ. σούπ. κακάο
3 κουτ. σούπ. βούτυρο
2 βανίλιες 

τρούφα κουβερτούρα για το τύλιγμα
περίπου 200 γρ.
λικέρ για το πλάσιμο
άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα καρύδια να τα έχουμε έτοιμα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το κακάο, τη ζάχαρη, το βούτυρο, βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει. Μετά από δεκαπέντε λεπτά προσθέτουμε τα καρύδια και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το βράσιμο και το ανακάτεμα για περίπου δεκαπέντε λεπτά ακόμη, στο τέλος προσθέτουμε και το λικέρ. Μόλις το μείγμα μας πήξει όπως σας δείχνω στη φωτογραφία, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για δέκα, δεκαπέντε λεπτά στο ψυγείο. Πλάθουμε τα τρουφάκια μας βρέχοντας τα χέρια μας με το λικέρ και έπειτα τα τυλίγουμε με τρούφα, πασπαλίζουμε τα τρουφάκια με άχνη ζάχαρη.  Όπως σας είπα και προηγουμένως  μπορούμε να τα κάνουμε και νηστίσιμα, αν αντικαταστήσουμε το γάλα με νερό και το βούτυρο με μαργαρίνη, κατά τα άλλα η διαδικασία είναι ίδια.

2 σχόλια :

  1. Πειραζει να μην βάλουμε λικέρ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι βέβαια. Το λικέρ είναι επιλογή, απλά σφίγγει ποιο γρήγορα το μείγμα, αλά δεν είναι απαραίτητο........

    ΑπάντησηΔιαγραφή