Πουρές φούρνου με κιμά
Σήμερα νομίζω έχω κέφια. Είναι ορισμένες συνταγές που αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσεις έστω και για μια φορά. Το συγκεκριμένο έδεσμα μπορεί να σερβιριστεί και σαν κύριο γεύμα με πράσινη σαλάτα. Εγώ το προτείνω για πρώτο πιάτο μια και σήμερα είναι της Αποκριάς και το τραπέζι πρέπει να είναι σε γιορτινή διάθεση, όπως και εμείς. Άλλωστε πρέπει να ετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για την νηστεία που έπεται. Φάτε λοιπόν καλά και πολλές θερμίδες για να έχετε αντοχές. Χαχαχα...
Υλικά: Για τον πουρέ
1&1/2 κιλού πατάτες
3/4 φλυτζ. τσαγ. γάλα
1&1/2 κουτ. σούπ. βούτυρο
1 φλυτζ. τσαγ. τριμ. κασέρι
1 κουτ. σούπ. λάδι
τριμμένη φρυγανιά
Υλικά για τον κιμά:
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπ. σάλτσα ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκ. κανέλα
1/2 φλυτζ. τσαγ. λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια για να βράσουν ποιο γρήγορα. Τις βράζουμε αρκετά να είναι πολύ μαλακές, να λιώνουν. Τις στραγγίζουμε και τις πατάμε με το εργαλείο του πουρέ. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για τα αυγά. Θέλουμε να είναι αλοιφή δεν θέλουμε κομματάκια πατάτας, προσθέτουμε το βούτυρο λίγο αλάτι και τη μισή φλυτζάνα κασέρι. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτά φετάκια και το σκόρδο πολτοποιημένο. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι βάζουμε τον κιμά και τον πατάμε με το πιρούνι να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και τη σάλτσα ντομάτας και αφήνοτνε τον κιμά να βράσει και να μείνει μόνο με το λάδι. Π;αίρνουμε ένα πυρέξ το λαδώνουμε το πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε τον μισό πουρέ. Τον στρώνουμε καλά να έχει το ίδιο πάχος παντού. Βάζουμε τον κιμά και κλείνουμε με τον υπ΄λοιπο πουρε. Πασπαλίζουμε το υπόλοπο κασέρι και ψήνουμε για 30 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200 βαθμ.
1&1/2 κιλού πατάτες
3/4 φλυτζ. τσαγ. γάλα
1&1/2 κουτ. σούπ. βούτυρο
1 φλυτζ. τσαγ. τριμ. κασέρι
1 κουτ. σούπ. λάδι
τριμμένη φρυγανιά
Υλικά για τον κιμά:
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπ. σάλτσα ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκ. κανέλα
1/2 φλυτζ. τσαγ. λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια για να βράσουν ποιο γρήγορα. Τις βράζουμε αρκετά να είναι πολύ μαλακές, να λιώνουν. Τις στραγγίζουμε και τις πατάμε με το εργαλείο του πουρέ. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα για τα αυγά. Θέλουμε να είναι αλοιφή δεν θέλουμε κομματάκια πατάτας, προσθέτουμε το βούτυρο λίγο αλάτι και τη μισή φλυτζάνα κασέρι. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτά φετάκια και το σκόρδο πολτοποιημένο. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι βάζουμε τον κιμά και τον πατάμε με το πιρούνι να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και τη σάλτσα ντομάτας και αφήνοτνε τον κιμά να βράσει και να μείνει μόνο με το λάδι. Π;αίρνουμε ένα πυρέξ το λαδώνουμε το πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε τον μισό πουρέ. Τον στρώνουμε καλά να έχει το ίδιο πάχος παντού. Βάζουμε τον κιμά και κλείνουμε με τον υπ΄λοιπο πουρε. Πασπαλίζουμε το υπόλοπο κασέρι και ψήνουμε για 30 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200 βαθμ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου