Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014

Γιαούρτι σπιτικό

Γιαούρτι φτιάχνω κάθε Σάββατο, αλλά σήμερα αποφάσισα να το κοινοποιήσω.
Είναι πολύ ωραίο να φτιάχνεις τα πάντα για τους δικούς σου ανθρώπους , αλλά έχει αρκετή κούραση και δεν σου αφήνει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Βέβαια όταν τους τα προσφέρεις, η ικανοποίηση παραμερίζει την κούραση. Κατά δεύτερο ρόλο, ξέρεις τι τους σερβίρεις και τι τρώνε. Πολλές φορές παρομοιάζω τον εαυτό μου με την ιστορία του ΜΕΡΜΗΓΚΑ και του ΤΖΙΤΖΙΚΑ. Νομίζω πως όλοι την γνωρίζετε. Ο μέρμηγκας κουβαλούσε στη φωλιά του ότι ψίχουλο έβρισκε και το αποθήκευε για το χειμώνα ενώ ο τζίτζικας καθόταν στο δένδρο και τραγουδούσε ανέμελα και κορόιδευε τον μέρμηγκα που δούλευε. Το  χειμώνα όμως που δεν έβρισκε φαγητό, παρακαλούσε τον μέρμηγκα να του δώσει κάτι να φάει, για να μην πεθάνει, από την πείνα. Έτσι λοιπόν και εγώ φτιάχνω διάφορα το καλοκαίρι, ζυμαρικά, τραχανάδες, σάλτσες και άλλα πολλά τα οποία θα σας τα κοινοποιώ ένα, ένα. Τώρα έχουμε το γιαούρτι, όχι βέβαια για το χειμώνα άλλα για την εβδομάδα που έρχεται.

Υλικά για το γιαούρτι
1 λίτρο γάλα κατά προτίμηση πρόβειο
3-4 κουταλιές γιαούρτι πρόβειο οπωσδήποτε (δίνει καλύτερη πυκνότητα γιατί είναι πιο παχύ)

Εκτέλεση:
Bράζουμε το γάλα, το αφήνουμε να φουσκώσει μία φορά και το κόβουμε - δηλαδή με μία κουτάλα το ξεφουσκώνουμε ανακατεύοντας το στην επιφάνεια. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και σε λίγα δευτερόλεπτα έχει ξαναφουσκώσει. Το κόβουμε με τον ίδιο τρόπο και αδειάζουμε το γάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε πήλινο. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία - δηλαδή όταν βάλουμε το δάχτυλό μας στο γάλα και μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το δέκα - τότε είναι έτοιμο να το πήξουμε. Εάν έχουμε θερμόμετρο, το βυθίζουμε στο γάλα και εάν είναι γύρω στους  38 βαθμούς, είναι ὲτοιμο. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τη μαγιά γιαουρτιού, προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και το προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλα το μείγμα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει περίπου 3 ώρες. ΠΡΟΣΟΧΗ όταν βάλουμε τη μαγιά στο γάλα δεν μετακινούμε το σκεύος, θα κόψει το γιαούρτι. Αφού κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο. Καλύτερα να φάμε την επόμενη ημέρα. Το γιαούρτι που βλέπετε είναι με πρόβειο γάλα, το αγελαδινό έχει περισσότερο νερό. Για αυτό, εάν θέλετε να το στραγγίσετε, θα το βάλετε σε τσαντίλα κοινώς " γάζα "

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου