Ιμάμ μπαίλντί ( το αγαπημένο φαγητό της κόρης μου, το μαγείρεψα και της το αφιερώνω).
Πω, πω, ζέστη και σήμερα. Ένα φαγητό που η ονομασία του είναι συνώνυμη με την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Καμία σχέση, είναι το ποιο τέλειο καλοκαιρινό φαγητό και το αγαπημένο της κόρης μου όπως προανέφερα. Μπορείτε τις μελιτζάνες να μην τις τηγανίσετε, αλλά να τις ψήσετε για να γίνει ποιο ελαφρύ ντο φαγητό μας. Αλλά πόσες φορές θα το μαγειρέψουμε. Έχει άλλη νοστιμιά όταν η μελιτζάνα τηγανιστή. Βέβαια αυτό το αφήνω στη δική σας κρίση.
Υλικά:
10 μέτρριες μελιτζάνες
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 πιπεριές κέρατο
1 πιπεριά καφτερή
3 μέτριες ντομάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαίδανό
αλάτι πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσανάκι, μαζί με το πράσινο κομμάτι. Τη χαράζουμε στη μέση αφήνοντας 2 εκ. από κάθε πλευρά. Όπως την έχουμε χαράξει στην μέση , κόβουμε ημικυκλικά και από τις δύο πλευρές μέχρι, τα 2 εκ., που έχουμε αφήσει από τις 2 πλευρές, να σχηματιστεί μία βαρκούλα. Βγάζουμε την ψίχα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Εν τω μεταξύ βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν για 1/2 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να μην έχουν υγρά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε φέτες και τα ζεματάμε. Πετάμε το νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι στη φωτιά να κάψει, βάζουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι και τις μαλακώνουμε από όλες τις πλευρές. Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ και συνεχίζουμε με τη γέμιση. Στο λάδι που περίσσεψε από τις μελιτζάνες, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να σοταριστούν. Προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και τα σοτάρουμε όλα μαζί να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κυβάκια, ρίχνουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, το μαίδανό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά ακόμη. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και όση γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε στα κενά, δεν προσθέτουμε άλλο λάδι. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και έπειτα ένα τέταρτο ακόμη χωρίς το αλουμινόχαρτο.
Υλικά:
10 μέτρριες μελιτζάνες
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 πιπεριές κέρατο
1 πιπεριά καφτερή
3 μέτριες ντομάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαίδανό
αλάτι πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσανάκι, μαζί με το πράσινο κομμάτι. Τη χαράζουμε στη μέση αφήνοντας 2 εκ. από κάθε πλευρά. Όπως την έχουμε χαράξει στην μέση , κόβουμε ημικυκλικά και από τις δύο πλευρές μέχρι, τα 2 εκ., που έχουμε αφήσει από τις 2 πλευρές, να σχηματιστεί μία βαρκούλα. Βγάζουμε την ψίχα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Εν τω μεταξύ βάζουμε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν για 1/2 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να μην έχουν υγρά. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε φέτες και τα ζεματάμε. Πετάμε το νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι στη φωτιά να κάψει, βάζουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι και τις μαλακώνουμε από όλες τις πλευρές. Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ και συνεχίζουμε με τη γέμιση. Στο λάδι που περίσσεψε από τις μελιτζάνες, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να σοταριστούν. Προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και τα σοτάρουμε όλα μαζί να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε κυβάκια, ρίχνουμε τη ντομάτα, το σκόρδο, το μαίδανό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά ακόμη. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και όση γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε στα κενά, δεν προσθέτουμε άλλο λάδι. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και έπειτα ένα τέταρτο ακόμη χωρίς το αλουμινόχαρτο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου