Σιλτμέ ( Μοσχάρι ή Αρνάκι με Μελιτζάνες)

Μία λέξη, χίλιες αναμνήσεις. Όταν μαγειρεύω αυτό το φαγητό, οι αναμνήσεις με πλημμυρίζουν. Απ' ότι γνωρίζω, το φαγητό αυτό ήρθε από την Ανατολική Θράκη, 40 εκκλησιές, Ανδριανούπολη, από εκεί ήταν και η γιαγιά μου. Η πρώτη ανάμνηση ήταν από τη γιαγιά μου. Το μαγείρευε με πολύ προσοχή και αγάπη. Το φαγητό θέλει την αμέριστη προσοχή μας - όταν μαγειρεύουμε το μυαλό μας πρέπει να είναι στο φαγητό να μην ταξιδεύει. Αν αποσπαστεί η προσοχή μας από αυτό, μπορεί να το κάψουμε, να ρίξουμε περισσότερο αλάτι κ.λ.π. Το μαγείρευε και η μαμά μου και ήταν το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό του μπαμπά μου.Τέλος πάντων όλοι ζούμε με κάποιες από τις αναμνήσεις μας καλές ή κακές.

Υλικά

1 κιλό κρέας ότι προτιμάται με το μοσχάρι είναι πιο ελαφρύ
4 μεγάλες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 πιπεριές
2 ντομάτες μεγάλες
2/3 φλυτζ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες, βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι, βάζουμε και το κρέας και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να σταθούν για 15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε ελαφρώς να μαλακώσουν. Ανοίγουμε την κατσαρόλα και εάν το κρέας έχει μαλακώσει, βάζουμε και τις μελιτζάνες και αφήνουμε να βράσει το φαγητό και να δέσουν όλα τα υλικά. Όταν το φαγητό μείνει μόνο με το λάδι του και μελώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά να δέσει, έπειτα σερβίρουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις