Κολοκυθόπιτα γλυκιά παραδοσιακή
Κολοκυθόπιτα γλυκιά. Ένα καθαρά σπιτικό γλυκό που το έκαναν η γιαγιάδες μας, το συνέχισαν οι μητέρες μας το συνεχίζουμε εμείς και ελπίζω να το συνεχίσει και η κόρη μου. Η παράδοση μερικές φορές γίνεται συνήθεια. Οι αναμνήσεις, όμως, δεν σβήνουν και πρέπει να τις κρατάμε στην καρδιά και το μυαλό μας. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε ζωντανές τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, αλλά και των αγαπημένων που έχουν φύγει από κοντά μας. Είναι ένας τρόπος σαν φόρος τιμής, στα προσφιλή μας πρόσωπα.
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθα
2 φλυτζ. ζάχαρη
2 φλυτζ. καρύδια
1 κουτ. σούπ. κανέλα
5-6 σύκα ξερά ή μία φλυτζ. σταφίδες ξανθές
1&1/2 φλυτζ. λάδι
1 κουτ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Υλικά για τα φύλλα:
500 γρ. αλέυρι
1 ποτήρι νερό
1 κουτ. κοφτό αλάτι
1 κουτ. κοφτό ζάχαρη
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθα
2 φλυτζ. ζάχαρη
2 φλυτζ. καρύδια
1 κουτ. σούπ. κανέλα
5-6 σύκα ξερά ή μία φλυτζ. σταφίδες ξανθές
1&1/2 φλυτζ. λάδι
1 κουτ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Υλικά για τα φύλλα:
500 γρ. αλέυρι
1 ποτήρι νερό
1 κουτ. κοφτό αλάτι
1 κουτ. κοφτό ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα και την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί. Τρίβουμε την κολοκύθα και τη βάζουμε σε τρυπητό με μία κουταλιά ζάχαρη να βγάλει τα υγρά της. Ανοίγουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε την κολοκύθα αφού την έχουμε στύψει, προσθέτουμε τα καρύδια, την κανέλα, τα σύκα ψιλοκομμένα ή τις σταφίδες και στο τέλος τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, λαδώνουμε ένα ταψί, και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα φύλλα. Παίρνουμε ένα -ένα το φύλλο, το λαδώνουμε με 2-3 κουταλιές λάδι σε όλη την επιφάνεια, βάζουμε γέμιση στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε ρολό. Το στρίβουμε λίγο και το τοποθετούμε στο ταψί. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα. Όταν γεμίσει το ταψί, λαδώνουμε τα φύλλα στην επιφάνεια και ρίχνουμε εάν θέλουμε και το φρέσκο βούτυρο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου