Αυθεντικά Χούμος Συρίας
Χούμος σας έχω αναρτήσει και άλλη φορά. Βρήκα όμως την αυθεντική συνταγή για χούμος και σας πληροφορώ ότι είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Βέβαια εγώ έχω μία έφεση στις λίγο περίεργες γεύσεις, αλλά αυτό ειλικρινά σας λέω δεν παίζετε!!!!!!!!! Δοκιμάστετο και θα με θυμηθείτε.
Υλικά:
1/2 κιλού ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. κοφτό γλυκ. κουρκουμά
1 κουτ5. γλυκ. κοφτό κάρι
1 κουτ. γλυκ. κοφτό κόλιανδρο
1 κουτ.γλυκ. κίμινο
1 κουτ. γλυκ. κόκκινο πιπέρι
πάπρικα προαιρετικά
4 κουτ. σούπ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκ. μπέκιν
Για τη σος:
1 κουπάκι γιούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπ. μαγιονέζα
1 κουτ. γλυκ. μουστάρδα
1 κουτ. σούπ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
ότι θέλετε
3 κουτ. σούπ. λάδι
Για το σερβίρισμα:
Αγγουράκι σε λεπτές φέτες, μαρούλι, ντομάτα, καρότο, αγγουράκι τουρσί .
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια για 4-5 ώρες με λίγο αλάτι. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο μήπως βγάλουν υγρά. Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. Τα περνάμε από την μηχανή του κιμά εάν έχουμε, εάν όχι τα θρυμματίζουμε στο μούλτι. Φροντίζουμε να μην γίνουν πολτός. Να μοιάζουν σαν ψιλός τραχανάς, ή λίγο ποιο χοντρό από το χοντρό σιμιγδάλι. Αφού τα αλέσουμε προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, πολύ καλά. Βάζουμε στο τηγάνι ηλιέλαιο πάνω από τη μέση, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά όχι να κάψει και να βγάζει καπνούς. Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα. Η επιτυχία του χούμος είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο. Όπως βάζουμε το μείγμα στο κουτάλι το σφίγγουμε στην παλάμη μας δυνατά να γίνει συμπαγές, τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκια το κέντρο και το σφίγγουμε πάλι. Το τρυπάμε για να ψηθεί και μέσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά από 1-9 στο 7. Βάζουμε στο τηγάνι προσεκτικά τα χούμος, εάν είναι σφιχτά δεν έχουμε πρόβλημα. Τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε όπως θα δείτε με δύο τρόπους. Διαλέγεται και παίρνετε. Όπως και να τα φάτε είναι πεντανόστιμα. Ένας τέλειος μεζές. Καλή σας όρεξη.
Υλικά:
1/2 κιλού ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. κοφτό γλυκ. κουρκουμά
1 κουτ5. γλυκ. κοφτό κάρι
1 κουτ. γλυκ. κοφτό κόλιανδρο
1 κουτ.γλυκ. κίμινο
1 κουτ. γλυκ. κόκκινο πιπέρι
πάπρικα προαιρετικά
4 κουτ. σούπ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκ. μπέκιν
Για τη σος:
1 κουπάκι γιούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπ. μαγιονέζα
1 κουτ. γλυκ. μουστάρδα
1 κουτ. σούπ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
ότι θέλετε
3 κουτ. σούπ. λάδι
Για το σερβίρισμα:
Αγγουράκι σε λεπτές φέτες, μαρούλι, ντομάτα, καρότο, αγγουράκι τουρσί .
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια για 4-5 ώρες με λίγο αλάτι. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο μήπως βγάλουν υγρά. Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. Τα περνάμε από την μηχανή του κιμά εάν έχουμε, εάν όχι τα θρυμματίζουμε στο μούλτι. Φροντίζουμε να μην γίνουν πολτός. Να μοιάζουν σαν ψιλός τραχανάς, ή λίγο ποιο χοντρό από το χοντρό σιμιγδάλι. Αφού τα αλέσουμε προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, πολύ καλά. Βάζουμε στο τηγάνι ηλιέλαιο πάνω από τη μέση, το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά όχι να κάψει και να βγάζει καπνούς. Παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα. Η επιτυχία του χούμος είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο. Όπως βάζουμε το μείγμα στο κουτάλι το σφίγγουμε στην παλάμη μας δυνατά να γίνει συμπαγές, τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκια το κέντρο και το σφίγγουμε πάλι. Το τρυπάμε για να ψηθεί και μέσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά από 1-9 στο 7. Βάζουμε στο τηγάνι προσεκτικά τα χούμος, εάν είναι σφιχτά δεν έχουμε πρόβλημα. Τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε όπως θα δείτε με δύο τρόπους. Διαλέγεται και παίρνετε. Όπως και να τα φάτε είναι πεντανόστιμα. Ένας τέλειος μεζές. Καλή σας όρεξη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου