Τσουρέκια Πασχαλινά

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους.
Ελπίζω του χρόνου να έχουμε καλύτερο καιρό και να γιορτάσουμε την Λαμπρή αυτή ημέρα όπως τις αξίζει. Γκουγκουχτού δεν έκανα φέτος γιατί τα αγαπημένα μου παιδάκια απουσιάζουν. Και έτσι περιορίστηκα μόνο στις πλεξούδες. Για όσους δεν γνωρίζουν γκουκουχτού λέμε το τσουρέκι με το κόκκινο αυγό.

Υλικά: (για δύο πλεξούδες)
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
50 γρ. νωπή μαγιά
1/2 φλυτζ. τσαγ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
100 γρ. γάλα
180 γρ. ζάχαρη
2 αβγά

1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
2 βανίλιες
1 αβγό για το άλιμα
φιλέ αμύγδαλα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο αλεύρι και ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη να χτυπηθούν με το σύρμα των αβγών. Αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο για ζύμες.

 Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το μισό βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι τα μυρωδικά και στο τέλος προσθέτουμε  το μείγμα τις μαγιάς και το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για δέκα περίπου λεπτά, να μαζευτεί η ζύμη σαν μπάλα. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και κάθε κομμάτι στα τρία. Πλάθουμε μπαστουνάκια και πλέκουμε τις πλεξούδες μας. Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να διπλασιαστούν σε όγκο, τα αλείφουμε με αβγό και πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για δέκα λεπτά και έπειτα στους 180 για 20 λεπτά περίπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις