Γλυκιά ριζόπιτα
Και μια γλυκιά πιτούλα για μια καλή εβδομάδα. Ελπίζω να έχουμε όλοι μια γλυκιά εβδομάδα.
Υλικά: ( Ταψάκι 32 εκ )
5 φύλλα στρόγγυλα χωριάτικα
εάν δεν ανοίξετε δικό σας φύλλο
1/2 φλυτζ. ρύζι ωμό
2 φλυτζ. τσαγ. νερό, μία πρέζα αλάτι 2 αβγά
1 κουτάκι γάλα συμπυκνωμένο
3 κουτ. σούπ. νισεστέ
4 κουτ. σούπ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκ. κανέλα
3/4 φυλτζ. λάδι
1 κουτ. σούπ. βούτυρο
άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε το ρύζι, με δύο φλυτζ. νερό. Το βράζουμε δέκα λεπτά, κλείνουμε τη φωτιά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ρουφήξει όσο νερό χρειάζεται. Σε δεκαπέντε λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα και εάν δούμε ότι έχει νεράκι, στραγγίζουμε το ρύζι και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αβγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε άνα άλλο μπολ αδειάζουμε το γάλα, προσθέτουμε το νισεστέ ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ρύζι. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Λαδώνουμε το ταψί μας και στήνουμε την πίτα. Βάζουμε το πρώτο φύλλο ανοιχτό το ραντίζουμε με μια κουταλιά λάδι, βάζουμε το άλλο φύλλο σουρωτό το λαδώνουμε, συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο σουρωτό, το λαδώνουμε και προσθέτουμε τη γέμιση. Συνεχίζουμε με το κλείσιμο της πίτας, βάζουμε επάνω στη γέμιση το τέταρτο φύλλο σουρωτό το λαδώνουμε γυρίζουμε τις άκρες που έχουν περισσέψει από το πρώτο φύλλο και κλείνουμε με το τελευταίο φύλλο σουρωτό. Λαδώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και για να έχουμε ποιο τραγανό αποτέλεσμα κόβουμε το βούτυρο μικρά κομματάκια και το σκορπάμε επάνω στο τελευταίο φύλλο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3/4 της ώρας περίπου. Όταν βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσει και έπειτα την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.
Υλικά: ( Ταψάκι 32 εκ )
5 φύλλα στρόγγυλα χωριάτικα
εάν δεν ανοίξετε δικό σας φύλλο
1/2 φλυτζ. ρύζι ωμό
2 φλυτζ. τσαγ. νερό, μία πρέζα αλάτι 2 αβγά
1 κουτάκι γάλα συμπυκνωμένο
3 κουτ. σούπ. νισεστέ
4 κουτ. σούπ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκ. κανέλα
3/4 φυλτζ. λάδι
1 κουτ. σούπ. βούτυρο
άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε το ρύζι, με δύο φλυτζ. νερό. Το βράζουμε δέκα λεπτά, κλείνουμε τη φωτιά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ρουφήξει όσο νερό χρειάζεται. Σε δεκαπέντε λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα και εάν δούμε ότι έχει νεράκι, στραγγίζουμε το ρύζι και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αβγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε άνα άλλο μπολ αδειάζουμε το γάλα, προσθέτουμε το νισεστέ ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ρύζι. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Λαδώνουμε το ταψί μας και στήνουμε την πίτα. Βάζουμε το πρώτο φύλλο ανοιχτό το ραντίζουμε με μια κουταλιά λάδι, βάζουμε το άλλο φύλλο σουρωτό το λαδώνουμε, συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο σουρωτό, το λαδώνουμε και προσθέτουμε τη γέμιση. Συνεχίζουμε με το κλείσιμο της πίτας, βάζουμε επάνω στη γέμιση το τέταρτο φύλλο σουρωτό το λαδώνουμε γυρίζουμε τις άκρες που έχουν περισσέψει από το πρώτο φύλλο και κλείνουμε με το τελευταίο φύλλο σουρωτό. Λαδώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και για να έχουμε ποιο τραγανό αποτέλεσμα κόβουμε το βούτυρο μικρά κομματάκια και το σκορπάμε επάνω στο τελευταίο φύλλο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3/4 της ώρας περίπου. Όταν βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσει και έπειτα την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου