Κυδώνι γλυκό κουταλιού
Κυδώνι ξυστό του κουταλιού. Έτσι το έφτιαχνε η μητέρα μου. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο το φτιάχνω για πρώτη φορά. Δεν έχει καμία δυσκολία ως προς την εκτέλεση και είναι και αρκετά ευπαρουσίαστο. Ταιριάζει πολύ σε τσιζ κέικ, γιατί το κυδώνι δένει τέλεια με τυρί. Έχει αυτή τη γλυκόξινη γεύση, που δένει τέλεια με το τυρί.
Υλικά:
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
2 φλυτζ. τσαγ. νερό
2 βανίλιες ή αμπαρόριζα
1 κουτ. γλυκ. χυμό λεμόνι
αμύγδαλα καβουρντισμένα
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Παίρνουμε ένα χοντρό τρίφτη και τα τρίβουμε. Η κίνησή μας πρέπει να είναι μόνο κάθετη, όχι όπως τρίβουμε το κρεμμύδι, πάνω κάτω. Αφού τα τρίψουμε τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αφήνουμε πέντε λεπτά, σε χαμηλή φωτιά στο 6 να μαλακώσουν και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα δένουμε γρήγορα. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι τα αφήνουμε να πάρουν μία βράσει, αποσύρουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Πριν το βάλουμε στα βάζα προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
Υλικά:
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
2 φλυτζ. τσαγ. νερό
2 βανίλιες ή αμπαρόριζα
1 κουτ. γλυκ. χυμό λεμόνι
αμύγδαλα καβουρντισμένα
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Παίρνουμε ένα χοντρό τρίφτη και τα τρίβουμε. Η κίνησή μας πρέπει να είναι μόνο κάθετη, όχι όπως τρίβουμε το κρεμμύδι, πάνω κάτω. Αφού τα τρίψουμε τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αφήνουμε πέντε λεπτά, σε χαμηλή φωτιά στο 6 να μαλακώσουν και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα δένουμε γρήγορα. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι τα αφήνουμε να πάρουν μία βράσει, αποσύρουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Πριν το βάλουμε στα βάζα προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου