Κολοκυθόπιτα γλυκιά με μαρμελάδα (στρούντελ)
Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλη την γλυκιά και αλμυρή παρεούλα. Ανοίγω το μήνα με ένα εύκολο και νηστίσιμο γλυκάκι. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και στρούντελ. Αλλά προτιμό την Ελληνική ονομασία. Γλυκιά κολοκυθόπιτα.
( 2 φόρμες μακρόστενες 35Χ13)
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 βαζἀκι μαρμελάδα ( ροδάκινο ή βερίκοκο)
1 κιλό κολοκύθα κόκκινη
3 κουτ. σούπ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκ. κανέλα
2 φλυτζ. τσαγ. καρύδια τριμμένα
1 φλττ6ζ. τσαγ. σταφίδες ξανθές
200 γρ. μαργαρίνη
άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη την κολοκύθα. Τη βάζουμε σε τρυπητό, την πασπαλίζουμε με τις τρεις κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε κατά τακτά διαστήματα για να φύγει όλο το νερό που έχει η κολοκύθα. Όταν δούμε ότι δεν βγάζει πλέον νερό η κολοκύθα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαρμελάδα, τα καρύδια την κανέλα και στο τέλος προσθέτουμε την κολοκύθα. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Λιώνουμε το βούτυρο. Παίρνουμε δύο φόρμες μακρόστενε του κέικ, βάζουμε λαδόκολλα και τις λαδώνουμε ελαφρά. Ανοίγουμε το πακέτο τα φύλλα. Τα κόβουμε στη μέση, τα μισά θα τα χρησιμοποιήσουμε στη μία φόρμα και τα άλλα μισά στην άλλη. Αρχίζουμε να στρώνουμε το γλυκό μας.Τα τρία πρώτα φύλλα τα βάζουμε ανοικτά να περισσεύουν από τη φόρμα γιατί έπειτα θα τα γυρίσουμε προς τα επάνω για να μη μας βγει η γέμιση. Κρατάμε και τρία μισά φύλλα για το τελείωμα. Παίρνουμε το μισό φύλλο, βουτυρώνουμε το μισό το διπλώνουμε στη μέση και το βουτυρώνουμε πάλι. Το βάζουμε στη φόρμα πάνω από τα τρία προηγούμενα φύλα τα οποία έχουμε βουτυρώσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βάζουμε τη μισή από τη γέμιση, διπλώνουμε τα φύλλα που είχαμε αφήσει μεγαλύτερά και συνεχίζουμε με τα τρία υπόλοιπα φύλλα διπλωμένα στη μέση και βουτυρωμένα. Στο τέλος βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας κόβουμε σε μερίδες και ψήνουμε στους 200 βαθμ. για μισή ώρα. Όταν κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
( 2 φόρμες μακρόστενες 35Χ13)
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 βαζἀκι μαρμελάδα ( ροδάκινο ή βερίκοκο)
1 κιλό κολοκύθα κόκκινη
3 κουτ. σούπ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκ. κανέλα
2 φλυτζ. τσαγ. καρύδια τριμμένα
1 φλττ6ζ. τσαγ. σταφίδες ξανθές
200 γρ. μαργαρίνη
άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη την κολοκύθα. Τη βάζουμε σε τρυπητό, την πασπαλίζουμε με τις τρεις κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε κατά τακτά διαστήματα για να φύγει όλο το νερό που έχει η κολοκύθα. Όταν δούμε ότι δεν βγάζει πλέον νερό η κολοκύθα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαρμελάδα, τα καρύδια την κανέλα και στο τέλος προσθέτουμε την κολοκύθα. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Λιώνουμε το βούτυρο. Παίρνουμε δύο φόρμες μακρόστενε του κέικ, βάζουμε λαδόκολλα και τις λαδώνουμε ελαφρά. Ανοίγουμε το πακέτο τα φύλλα. Τα κόβουμε στη μέση, τα μισά θα τα χρησιμοποιήσουμε στη μία φόρμα και τα άλλα μισά στην άλλη. Αρχίζουμε να στρώνουμε το γλυκό μας.Τα τρία πρώτα φύλλα τα βάζουμε ανοικτά να περισσεύουν από τη φόρμα γιατί έπειτα θα τα γυρίσουμε προς τα επάνω για να μη μας βγει η γέμιση. Κρατάμε και τρία μισά φύλλα για το τελείωμα. Παίρνουμε το μισό φύλλο, βουτυρώνουμε το μισό το διπλώνουμε στη μέση και το βουτυρώνουμε πάλι. Το βάζουμε στη φόρμα πάνω από τα τρία προηγούμενα φύλα τα οποία έχουμε βουτυρώσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Βάζουμε τη μισή από τη γέμιση, διπλώνουμε τα φύλλα που είχαμε αφήσει μεγαλύτερά και συνεχίζουμε με τα τρία υπόλοιπα φύλλα διπλωμένα στη μέση και βουτυρωμένα. Στο τέλος βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας κόβουμε σε μερίδες και ψήνουμε στους 200 βαθμ. για μισή ώρα. Όταν κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου