Καρυδάτο σιροπιαστό
Γλυκάκι για σήμερα. Υπέροχο, σιροπιαστό, χειμωνιάτικο, αλλά και δροσερό εάν το συνοδέψετε με παγωτό. Ένα γλυκό παντός καιρού. Τα λόγια είναι περιττά για το συγκεκριμένο γλυκό.
Υλικά:
6 ασπράδια
6 κρόκους
6 κουτ. σούπ. ζάχαρη
6 κουτ. σούπ. καρύδια τριμμένα
6 κουτ. σούπ. φρυγανιά
1 κουτ. γλυκ. κανέλα
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκ. μπέκιν
Σιρόπι:
4 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
3 φλυτζ. τσαγ. νερό
1 φέτα λεμόνι
1 κουτ. γλυκ. χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Βράσιμο 18΄λεπτά
Εκτέλεση:
Πριν αρχίσω την εκτέλεση θα ήθελα να σας πω, ότι εάν θέλετε να κάνετε περισσότερη ποσότητα, θα πρέπει να βάλετε περισσότερα αυγά. Σύμφωνα με τα αυγά θα προσθέσετε και τα υπόλοιπα υλικά. Εάν π.χ. βάλετε δέκα αυγά, θα βάλετε δέκα κουτ. καρύδια, δέκα κουτ. φρυγανιά, δέκα κουτ. ζάχαρη και φυσικά το διπλάσιο σιρόπι. Ας έρθουμε όμως τώρα στην εκτέλεση του γλυκού. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία κουτ. σούπ. από την ζάχαρη που έχουμε μετρήσει. Τα χτυπάμε σε μαρέγκα όχι όμως πολύ σφιχτή. Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη, ζάχαρη. Αναμειγνύουμε τη φρυγανιά με τα καρύδια την κανέλα, τη βανίλια και το μπέκιν. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά εναλλάξ μια κουταλιά μαρέγκα μία από το μείγμα με τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας. βουτυρώνουμε μια φόρμα προσθέτουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200΄βαθμ. για μισή ώρα περίπου. αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και την φέτα λεμόνι για 15 λεπτά, σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και ξαναβράζουμε το σιρόπι μας για 3 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο σιρόπι στο γλυκό μας και το αφήνουμε να κρυώσει. Καλό θα είναι να το βάλουμε το βράδυ στο ψυγείο και να σερβίρουμε την επομένη, να σφίξει λίγο. Μπορείτε να το σερβίρεται με παγωτό βανίλια.
Υλικά:
6 ασπράδια
6 κρόκους
6 κουτ. σούπ. ζάχαρη
6 κουτ. σούπ. καρύδια τριμμένα
6 κουτ. σούπ. φρυγανιά
1 κουτ. γλυκ. κανέλα
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκ. μπέκιν
Σιρόπι:
4 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
3 φλυτζ. τσαγ. νερό
1 φέτα λεμόνι
1 κουτ. γλυκ. χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Βράσιμο 18΄λεπτά
Εκτέλεση:
Πριν αρχίσω την εκτέλεση θα ήθελα να σας πω, ότι εάν θέλετε να κάνετε περισσότερη ποσότητα, θα πρέπει να βάλετε περισσότερα αυγά. Σύμφωνα με τα αυγά θα προσθέσετε και τα υπόλοιπα υλικά. Εάν π.χ. βάλετε δέκα αυγά, θα βάλετε δέκα κουτ. καρύδια, δέκα κουτ. φρυγανιά, δέκα κουτ. ζάχαρη και φυσικά το διπλάσιο σιρόπι. Ας έρθουμε όμως τώρα στην εκτέλεση του γλυκού. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία κουτ. σούπ. από την ζάχαρη που έχουμε μετρήσει. Τα χτυπάμε σε μαρέγκα όχι όμως πολύ σφιχτή. Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη, ζάχαρη. Αναμειγνύουμε τη φρυγανιά με τα καρύδια την κανέλα, τη βανίλια και το μπέκιν. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά εναλλάξ μια κουταλιά μαρέγκα μία από το μείγμα με τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας. βουτυρώνουμε μια φόρμα προσθέτουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200΄βαθμ. για μισή ώρα περίπου. αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και την φέτα λεμόνι για 15 λεπτά, σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και ξαναβράζουμε το σιρόπι μας για 3 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο σιρόπι στο γλυκό μας και το αφήνουμε να κρυώσει. Καλό θα είναι να το βάλουμε το βράδυ στο ψυγείο και να σερβίρουμε την επομένη, να σφίξει λίγο. Μπορείτε να το σερβίρεται με παγωτό βανίλια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου