Πάστα φλόρα με μαρμελάδα μήλου

Αν και μαγειρεύω τόσα χρόνια δε έφτιαξα ποτέ πάστα φλόρα. Δεν ξέρω ακριβώς το λόγο. Σε όλα όμως υπάρχει η πρώτη φορά. Η απόφαση να φτιάξω την συγκεκριμένη συνταγή με δικαίωσε. Πείτε η τύχη του πρωτάρη, ή η συνεχείς ενασχόληση μου με τα ζυμάρια, το αποτέλεσμα τέλειο. Η ζύμη φανταστική! Τραγανή,  αφράτη, να τρώει η μάνα και στο παιδί μα μην δίνει. Μια ζύμη που λιώνει στο στόμα και λες αυτό το περιβόητο μμμμμμμμμμμμμ. Η μαρμελάδα μήλου φανταστική. Σου δίνει μια αίσθηση γλυκού, δροσερού, αλλά με πλούσια γεύση. Πολύ την παίνεψα, ας προχωρήσουμε.

Υλικά για τη ζύμη ( για ένα πυρέξ ( 30Χ24)
1 φλυτζ. τσαγ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
2 &1/2 φλυτζ. τσαγ για όλες τις χρήσεις
1/3 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
1 φλυτζ. του καφέ κονιάκ ή λικέρ
1 φλυτζ. τσαγ. τριμμένα αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα
1 κρόκο αυγού
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν
Εάν δεν βάλετε αμύγδαλα στη ζύμη θα βάλετε 3 φλυτζ. αλεύρι.

Για τη μαρμελάδα μήλου:
5 μήλα μεγάλα
3/4 φλυτζ. τσαγ. ζἀχαρη
3 κουτ. γλυκ. κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαρμελάδα, διότι θέλουμε να είναι κρύα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε να πάει ο χυμός σε όλα τα μήλα. Παίρνουμε ένα τηγάνι, βάζουμε τα μήλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να σκορπιστή η ζάχαρη σε όλα τα μήλα. Τη φωτιά την έχουμε στο δυνατό. Αφήνουμε πέντε λεπτά να βγάλουν τα μήλα τα υγρά τους και έπειτα ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Στο τέλος προσθέτουμε την κανέλα και αδειάζουμε την μαρμελάδα σε ένα γυάλινο μπολ να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέκιν. Το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τριμμένα σαν αλεύρι και το κονιάκ και ζυμώνουμε. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή. Την βάζουμε για δεκαπέντε λεπτά στο ψυγείο. Παίρνουμε τα τρία τέταρτα της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολες. Το υπόλοιπο ζυμάρι το φτιάχνουμε κορδόνια για να στολίσουμε την πάστα φλόρα. Μπορούμε όμως να ανοίξουμε τη ζύμη και με τα χέρια μας μέσα στο πυρέξ, Πρέπει όμως να φροντίσουμε να έχει το ίδιο πάχος η ζύμη μας σε όλο το ταψί. Εάν την ανοίξουμε με τα χέρια, δεν θα τη βάλουμε στο ψυγείο. Τη θέλουμε μαλακή για να μπορούμε να τη δουλέψουμε. Αφού λοιπόν στρώσουμε τη ζύμη στο πυρέξ με όποιον τρόπο θέλουμε, φροντίζουμε η ζύμη ,μας να ανεβαίνει και στα τοιχώματα του ταψιού. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα μήλου, στολίζουμε με τα κορδόνια και αλείφουμε με το ασπράδι, όλα τα γυμνά σημεία της ζύμης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο για 35 με 40 λεπτά περίπου.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις