Γαλατόπιτα

Η σημερινή πίτα είναι αφιερωμένη στη θεία μου Ζωή.. Γαλατόπιτα για σήμερα. Μια πίτα με πολλές ευχάριστες αναμνήσεις παιδικών χρόνων. Όταν πηγαίναμε στη θεία μου τη Ζωή, και μας ρωτούσε τι θέλετε να φάτε το πρώτο που έλεγα ήταν φυσικά γαλατόπιτα. Βέβαια τα τότε υλικά δεν συγκρίνονται με το σήμερα. Το γάλα φρέσκο- φρέσκο ζεστό ακόμη από την αγελάδα , το βούτυρο επίσης αγνό τα αυγά σπιτικά. Η πίτα ψημένη στη μασίνα με τα ξύλα. Τι να λέμε τώρα. Παρά ταύτα εξακολουθώ να την φτιάχνω και να προσπαθώ να πλησιάσω εκείνη την γεύση που έχει μείνει στον ουρανίσκο  και στο μυαλό μου.  Μια εύκολη πίτα με λίγα υλικά και υπέροχη κρεμώδη γεύση.

Υλικά για το ταψί της κουζίνας

 Για τη ζύμη:

600 γρ. περίπου αλεύρι
1 μέτριο ποτήρι νερό κρύο
1&1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι

2 κουτ. σούπ. ξύδι
2 λουτ. γλυκ. μπέκιν
3 κουτ. σούπ. λάδι, όχι μέσα στο ζυμάρι
200 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:
1&1/2 λίτρο γάλα
6 αυγά 

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το ζυμάρι, με το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και το μπέκιν. Αφού πετύχουμε μια ζύμη αφράτη, δουλεύουμε το ζυμάρι μας στον πάγκο να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Βάζουμε στο μπολ το λάδι μας και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι αφού το γυρίσουμε μια δυο φορές στο λάδι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα. Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει.  Κόβουμε τη ζύμη μας σε οκτώ μπαλάκια. Ανάβουμε το φούρνο τις κουζίνας στους 250. Λαδώνουμε το ταψί μας. Ανοίγουμε οκτώ φύλλα. Λιώνουμε το βούτυρο. Ανοίγουμε ένα -ένα φύλλο. Βάζουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί το βουτυρώνουμε με 2 περίπου κουτ. βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί λόγο το φύλλο. Βάζουμε και τα επόμενα φύλλα έννα-έννα και βουτυρωμένα και τα ψήνουμε μέχρι το τελευταίο. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τα προσθέτουμε στο γάλα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο σηκώνουμε τα φύλλα και ρίχνουμε τα 3/4 από το μείγμα. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε την πίτα μας να ροδίσει και την σερβίρουμε ζεστή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις