Λαγάνα με προζύμι χωρίς ζύμωμα

Τι να μας πει τώρα η μπυρομαγιά. Τις βάλαμε τα γυαλιά. Σαν τι γεύση τη δική μου δεν υπάρχει. ήρθα να σας θυμίσω τις γιαγιάδες σας. Τότε που τρώγατε το ψωμάκι και θέλατε κιάλο, κιάλο. Τότε που περνούσατε έξω από ένα σπίτι στη γειτονιά και μοσχοβολούσε ο τόπος από το ψωμί που ψηνόταν. Σας έφτανε λίγο τυρί, λίγες ελιές, λίγο βούτυρο αλειμμένο στη φέτα του ζυμωτού ψωμιού, ή βρέχατε τη φέτα το ψωμί και ρίχνατε ζάχαρη. Αυτό είμαι εγώ το προζύμι που κάνω αυτά τα θαύματα. Αρκεί να ξέρετε να με χειριστείτε. Θέλω και εγώ την προσοχή και την φροντίδα μου.  Έχει δίκιο όμως η λαγάνα με το προζύμη είναι άπαιχτη. Για να γίνει σωστή η λαγάνα ή το ψωμί μας θέλουν τον χρόνο τους. Τρεις ημέρες πριν πρέπει να ετοιμάζουμε το προζύμι και όταν φτάσουμε στο τελικό στάδιο του ψωμιού πρέπει να το αφήσουμε περίπου δώδεκα ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί πριν το ψήσουμε. Τώρα θα μου πείτε που χρόνος, εργαζόμαστε, έχουμε τα παιδιά και ναι έχετε δίκιο. Τι να πουν όμως οι παλιές γυναίκες που δούλευαν στα χωράφια αλλά έβρισκαν τον χρόνο και να ζυμώνουν και πίτες να φτιάχνουν και να φροντίζουν πολύ περισσότερο κόσμο από οτι εμείς. Μην γκρινιάζουμε λοιπόν και δικαιολογούμαστε. Πολύ λογοδιάρροια σας κούρασα ας επανέλθουμε στο θέμα μας.

Υλικά:
 5 φλυτζ. αλεύρι μαλακό
3 φλυτζ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
3 φλυτζ. νερό
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ. σ. ξύδι
2 κ.σ. λάδι

Προετοιμασία για το προζύμι
3 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι
2 φλυτζ. τσαγ. νερό περίπου

Βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο. Το

βάζουμε σε ένα μεγαλύτερο σκεύος και αρχίζουμε τη διαδικασία. Το πρώτο βράδυ βάζουμε 1 φλυτζ. αλεύρι και 3/4 φλυτζ. χλιαρό νερό. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας να ενωθούν. Σκεπάζουμε με το σκεύος μας με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι το επόμενο βράδυ. Βάζουμε πάλι μια φλυτζ. αλεύρι και 1/2 φλυτζ. χλιαρό νερό, το ίδιο κάνουμε και το επόμενο βράδυ. Το μεθεπόμενο βράδυ ετοιμάζουμε τη ζύμη της λαγάνας ή του ψωμιού. Αδειάζουμε όλη τη μαγιά σε μεγαλύτερο μπολ. Βάζουμε 1/2 φλυτζ. χλιαρό νερό και 1 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι, από αυτό που έχουμε για το ζύμωμα. Τα ανακατεύουμε με το κουτάλι και κρατάμε ένα μέρος  από τη μαγιά για επόμενη χρήση. Στο μπολ που έχουμε την περισσότερη  τη μαγιά, περίπου τρεις φλυτζ. προσθέτουμε και τα δυο είδη αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθεί η μαγιά με το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι και συνεχίζουμε το δούλεμα του ζυμαριού πάντα με το κουτάλι. Δεν θέλουμε σκληρή ζύμη, ούτε ρευστή. Θέλουμε μία ζύμη που όταν την σηκώνουμε με το κουτάλι να ξεκολλά από τα τοιχώματα του σκεύους.  Στο τέλος σηκώνουμε τη ζύμη από τη μια πλευρά προσθέτουμε το λάδι και αρχίζουμε να τη διπλώνουμε πάντα με το κουτάλι όπως τα τσουρέκια. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. το πρωί αλευρώνουμε τον πάγκο μας παίρνουμε κομμάτια ζύμης τα διπλώνουμε απαλά στο αλεύρι και τα τοποθετούμε σε  λαδόκολλα, πασπαλισμένη με αλεύρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμ. Όσοι ώρα προθερμαίνουμε το φούρνο στην πλάκα του φούρνου βάζουμε και το ταψί να ζεσταίνεται. Θέλουμε το ταψί μας να είναι καυτό, όταν θα βάλουμε επάνω τη λαγάνα. Επίσης βάζουμε και ένα κατσαρολάκι με νερό για να δημιουργήσει ατμό στο φούρνο. Μόλις φουσκώσει η λαγάνα με ένα πινέλο την βρέχουμε την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την πατάμε με τα δάκτυλα μας σε ορισμένα σημεία. Βγάζουμε την λαμαρίνα από το φούρνο τοποθετούμε την λαγάνα με τη λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε πάντα στην πλάκα του φούρνου δέκα λεπτά στους 250 και άλλα 15 λεπτά στους 200. Ξέρω ότι σας κούρασα, αλλά ήθελα να τα γράψω αναλυτικά. Στην ουσία είναι πολύ εύκολο.Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι.







 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις