ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ ΠΑΓΩΤΟ

           Αρμενοβίλ λοιπόν, κανονικά το αρμενοβίλ δεν είναι ακριβώς παγωτό είναι μια υπέροχη παγωμένη τούρτα. 


Εγώ όμως το ήθελα παγωτό και έτσι έκανα την κλασική μου συνταγή παγωτό και πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά για την επίτεθξη του σωστού απότελέσματος .

Το αποτέλεσμα απλά υπέροχο όχι ότι το λέω εγώ αλλά αυτοί που το έφαγαν. 

Υλικά για το παγωτό:

1 αυγό

1 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 γάλα εβαπορέ

1/2 φλυτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

2 βανίλιες

Υλικά για το αρμενοβίλ:

200 γρ. αμύγδαλα ομά

200 γρ. ζάχαρη

1 κοτ. γλυκού λεμόνι

Για τους μπεζέδες:

2 ασπρεάδια

1 φλτζάνα τσαγιύ ζάχαρη

2 κοτ. σούπ. νερό

1 κουτ. γλυκ. λεμόνι

1/2 φλυτζ. τσαγιού αχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το αυγό με την ζάχαρη να ασπρίσουν, αν θυμάστε το χτυπητό αυγό που τρώγαμε μικρές έτσι να γίνει και αυτό όσο καλύτερα το χτυπάμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε. Αφού λοιπόν χτυπήσουμε πολύ καλά το αυγό με την ζάχαρη προσθέτουμε το γάλα ανοίγουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει, μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος τα αφήνουμε να πάρουν δυο- τρείς βράσεις ακόμη το αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε το παγωτό μας σε δοχείο για κατάψυξη. Μόλις κρυώσει βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για ένα βράδυ και εμείς συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Σε ένα τηγανάκι που το έχουμε προθερμάνη βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να λιώσει πριν αρχίζει να γίνεται καφέ η καραμέλα μας προσθέτουμε το λεμόνι και έπειτα τα αμύγδαλα με την φλούδα αφού πρώτα τα έχουμε ψήσει, ανακατεύουμε γρήγορα να ενσωματοθούν τα αμύγδαλα με την καραμέλα και τα βάζουμε σε ένα ρηχό ταψάκι με λαδόκολλα τα απλώνουμε με μία σπάτουλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 

Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε στο μούλτι σε δύο δόσεις την πρώτη φορά δεν τα χτυπάμε πολύ διότι θέλουμε να έχουν και λίγα κομμάτια είναι αυτά που θα βάλουμε μέσα στο παγωτό. 

Τα υπόλοιπα αμύγδαλα τα χτυπάμε καλά να γίνουν σκόνη αυτά τα χρησιμοποιούμε για γαρνίρισμα.

Έφτασε η ώρα και για τους μπεζέδες, στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια να χτυπηθούν σε σφιχτή μαρέγκα, σε ένα μικρό κατταρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι θέλουμε ένα πηχτό σιρόπι αλλά όχι σκούρο το θέλουμε ξανθό για να μην πάρουν χρώμα οι μπεζέδες. 

Μόλις σφίξει η μαρέγκα και ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίξερ ρίχνουμε σιγά -σιγά το σιρόπι μας καυτό συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματοθεί το σιρόπι με τα ασπράδια προσθέτουμε την άχνη και τις βανίλιες στατούμε το μίξερ και μια μαρίζ ανακατεύουμε απαλ΄πα το μίγμα να ενσωματοθούν όλα τα υλικά. 

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στούς 100 βαθμ. Σε ένα ταψάκι βάζουμε λαδόκολλά την βουτυρώνουμε ελαφρά και την πασπαλίζουμε με αλεύρι, βάζουμε την μαρέγκα σε κορνέ και κάνουμε ροζέτες, ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα. Μόλις δούμε ότι έχουν σκληρύνει σβήνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε μέσα σε αυτόν να κρυώσουν. 

Κατ΄αυτόν τον τρόπο έχουμε έτοιμα όλα μας τα υλικά και την επόμενη ημέρα είμαστε έτοιμη να συαρμολογήσουμε το παγωτό μας. 

Βγάζουμε από την κατάψυξη το παγωτό έχουμε χτυπήσει κρέμα γάλακτος σε σανητυγή περίπου μισή φλυτζ. τσαγιού και όταν λέω μισή εννοώ ΄ταν την έχουμε κάνει σαντυγή. 

Μόλις μαλακώσει το παγωτό μας το βάζουμε στην παγωτομηχανή μαζεί με την κράμα γάλακτος και το αφήνουμε να χτυπηθεί και να αφρατέψει βέβαια η παγωτομηχανή το παγώνη κιόλας αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορούμε να προσθέσουμε έπειτα τα υπόλοιπα υλικά μας. 

Αφού χτυπηθεί το παγωτό μας προσθέτουμε στο μίγμα τα αμύγδαλα αυτά με τα κομματάκια, τρίβουμε τους μπεζέδες και τους προσθέτουμε και αυτούς, εάν θέλετα κρατήστε ορισμένους για γαρνίρισμα.

Βάζουμε στο σκεύος μία μεμβράνη πασπαλίζουμε με το μισό μίγμα απο αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει τα πολύ καλά αλεσμένα ρίχνουμε το παγωτό και πασπαλίζουμε από επάνω με τα υπ΄λοιπα αμύγδαλα. 

Βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη και την επόμενη το αρμενοβίλ είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Υ.Γ.

Εάν δεν έχετε παγωτομηχανή μην ανησυχείτε, μπορείτε να το αφρατέψετε στο μίξερ.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις