Κρουασάν με ζύμη τσουρεκιού.
Κρουσανάκια λοιπόν για το πρωινό των Χριστουγέννων, με νουτέλα ή με μαρμελάδα.
Υλικά:
650 γρ. αλεύρι
40 γρ. μαγιά
100 γρ. γάλα
100 γρ. νερό
220 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
70 γρ. βούτυρο
κακουλέ, μαχλέπι
βανίλια
60 γρ. βούτυρο για τη σφολιάτα
1αβγό
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στα 100 γρ. χλιαρό νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι για να κάνουμε ένα χυλό. Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα καυτό και συνεχίζουμε το κτύπημα.Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το μισό μέσα στα αβγά. Βάζουμε στο αλεύρι, τα μυρώδικά. Αλάζουμε στο μίξερ το χτυπητήρι, βάζουμε το γάντζο για ζύμες. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά -σιγά το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει, και ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για δέκα λεπτά. Θα δούμε ότι η ζύμη είναι μαλακή αυτό δεν μας ενοχλεί γιατί καθώς θα φουσκώνει θα σφίξει και στο πλάσιμο θα χρησιμοποιήσουμε και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χρειάζεται περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όταν φουσκώσει βάζουμε στα χέρια μας και στον πάγκο λίγο αλεύρι και βγάζουμε τη ζύμη επάνω στον πάγκο. Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε στο μισό φύλλο. Διπλώνουμε ανοίγουμε πάλι το φύλλο βάζουμε στο μισό βούτυρο, ξαναδιπλώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για δέκα πέντε λεπτά να ξεκουραστεί και να παγώσει το βούτυρο. Ανοίγουμε φύλλο το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Στα μισά βάζουμε νουτέλα και στα υπόλοιπα μαρμελάδα, ότι έχουμε. Βάζουμε την γέμιση στην γωνία και τυλίγουμε σε τρίγωνο. βουτυρώνουμε και αλείφουμε με αβγό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
Υλικά:
650 γρ. αλεύρι
40 γρ. μαγιά
100 γρ. γάλα
100 γρ. νερό
220 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
70 γρ. βούτυρο
κακουλέ, μαχλέπι
βανίλια
60 γρ. βούτυρο για τη σφολιάτα
1αβγό
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στα 100 γρ. χλιαρό νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι για να κάνουμε ένα χυλό. Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα καυτό και συνεχίζουμε το κτύπημα.Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το μισό μέσα στα αβγά. Βάζουμε στο αλεύρι, τα μυρώδικά. Αλάζουμε στο μίξερ το χτυπητήρι, βάζουμε το γάντζο για ζύμες. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά -σιγά το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει, και ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για δέκα λεπτά. Θα δούμε ότι η ζύμη είναι μαλακή αυτό δεν μας ενοχλεί γιατί καθώς θα φουσκώνει θα σφίξει και στο πλάσιμο θα χρησιμοποιήσουμε και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χρειάζεται περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όταν φουσκώσει βάζουμε στα χέρια μας και στον πάγκο λίγο αλεύρι και βγάζουμε τη ζύμη επάνω στον πάγκο. Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε στο μισό φύλλο. Διπλώνουμε ανοίγουμε πάλι το φύλλο βάζουμε στο μισό βούτυρο, ξαναδιπλώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για δέκα πέντε λεπτά να ξεκουραστεί και να παγώσει το βούτυρο. Ανοίγουμε φύλλο το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Στα μισά βάζουμε νουτέλα και στα υπόλοιπα μαρμελάδα, ότι έχουμε. Βάζουμε την γέμιση στην γωνία και τυλίγουμε σε τρίγωνο. βουτυρώνουμε και αλείφουμε με αβγό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου