Λάχανο τουρσί
Το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων της Θράκης, και ειδικά του Έβρου είναι η
Γαλοπούλα ή το Κοτόπουλο παραγεμιστό με γαρνιτούρα λάχανο τουρσί. Την παράδοση αυτή κρατώ και εγώ και δεν παραλείπω καμία χρονιά να μην μαγειρέψω γαλοπούλα με τουρσί. Το λάχανο τουρσί το φτιάχνω μόνη μου και την συνταγή αυτή θα σας δώσω σήμερα. Το λάχανο τουρσί, βέβαια δεν το χρησιμοποιώ μόνο για τη γαλοπούλα αλλά, το μαγειρεύω με φασόλια, φτιάχνω, λαχανοντολμάδες και ντολμαδάκια με ρύζι και σταφίδες, τρώγεται και σαλάτα.
Υλικά:
2,5-3 κιλά λάχανο
10 λίτρα νερό
2 λεμόνια
400 γρ. αλάτι χοντρό
1 κουτ. σούπ. ξινό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το λάχανο από το πρώτο φύλλο, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο. Σε ένα μπολ διαλύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε στο λάχανο, ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό. Στίβουμε τα δύο λεμόνια και προσθέτουμε και το ξινό. Την επόμενη ημέρα αδειάζουμε το νερό τρεις φορές και το ξαναβάζουμε στο δοχείο, αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε για τρεις ημέρες. Τις επόμενες ημέρες μέχρι να γίνει το λάχανο απλά κουνάμε το δοχείο κάθε μέρα δυο τρεις φορές. Για να γίνει το λάχανο τουρσί χρειάζονται περίπου είκοσι ημέρες, εάν το έχετε μέσα στο σπίτι και έχει ζέστη, εάν το έχετε έξω χρειάζονται περισσότερες ημέρες. Η ποσότητα από το αλάτι που σας δίνω είναι κατά την δική μου, προτίμηση. Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και λίγο ακόμη.
Γαλοπούλα ή το Κοτόπουλο παραγεμιστό με γαρνιτούρα λάχανο τουρσί. Την παράδοση αυτή κρατώ και εγώ και δεν παραλείπω καμία χρονιά να μην μαγειρέψω γαλοπούλα με τουρσί. Το λάχανο τουρσί το φτιάχνω μόνη μου και την συνταγή αυτή θα σας δώσω σήμερα. Το λάχανο τουρσί, βέβαια δεν το χρησιμοποιώ μόνο για τη γαλοπούλα αλλά, το μαγειρεύω με φασόλια, φτιάχνω, λαχανοντολμάδες και ντολμαδάκια με ρύζι και σταφίδες, τρώγεται και σαλάτα.
Υλικά:
2,5-3 κιλά λάχανο
10 λίτρα νερό
2 λεμόνια
400 γρ. αλάτι χοντρό
1 κουτ. σούπ. ξινό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το λάχανο από το πρώτο φύλλο, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο. Σε ένα μπολ διαλύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε στο λάχανο, ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό. Στίβουμε τα δύο λεμόνια και προσθέτουμε και το ξινό. Την επόμενη ημέρα αδειάζουμε το νερό τρεις φορές και το ξαναβάζουμε στο δοχείο, αυτή την διαδικασία την ακολουθούμε για τρεις ημέρες. Τις επόμενες ημέρες μέχρι να γίνει το λάχανο απλά κουνάμε το δοχείο κάθε μέρα δυο τρεις φορές. Για να γίνει το λάχανο τουρσί χρειάζονται περίπου είκοσι ημέρες, εάν το έχετε μέσα στο σπίτι και έχει ζέστη, εάν το έχετε έξω χρειάζονται περισσότερες ημέρες. Η ποσότητα από το αλάτι που σας δίνω είναι κατά την δική μου, προτίμηση. Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και λίγο ακόμη.
to ekane mia geitonisa moy me kotopoylo eine teleio eine kai apo ksanthi manolhs
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανώλη καλή χρονιά πάντα με υγεία και να εκπληρώνονται όλα σου τα όνειρα
ΑπάντησηΔιαγραφή