Λαγάνα

Και φυσικά δεν μπορεί να λήψη, από το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας η παραδοσιακή μας λαγάνα.
Δεν πιστεύω να νομίζατε ότι δεν θα σας αναρτήσω τη λαγάνα. Αν είναι δυνατόν χωρίς λαγάνα τραπέζι δεν στρώνετε!

Υλικά (δύο λαγάνες)
800 γρ. αλεύρι
25 γρ. μαγιά
1 φακελάκι μπέκιν
2 φλυτζ. τσαγ. νερό
2 κουτ. σούπ. βούτυρο
σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπ. λάδι
3 κουτ. σούπ. ζάχαρη
1&1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, λίγο από το αλεύρι και μισή φλυτζ. χλιαρό νερό, (από το μετρημένο). Αφήνουμε τη μαγιά για δέκα λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι το βούτυρο το λάδι και το αλάτι. Το νερό το βάζουμε σιγά-σιγά εν όσο ζυμώνουμε. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Πλάθουμε μία ζύμη λίγο σφικτή γιατί με το φούσκωμα το ζυμάρι θα μαλακώσει. Αλευρώνουμε λίγο το μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη όλο το βράδυ, να φουσκώσει. Το πρωί αλευρώνουμε τον πάγκο και πλάθουμε δύο λαγάνες. Τις ανοίγουμε με το χέρι μας, σε ότι σχήμα θέλουμε. Στρόγγυλες μακρόστενες. Τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου επάνω σε λαδόκολλα, βρέχουμε την επιφάνεια της λαγάνας και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σχόλια

  1. Το σήμα κατατεθέν την ΚαθαροΔευτέρας!
    Το σπιτικό είναι και το καλύτερο!!!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή και σε σένα Σοφία. Και ναι η λαγάνα είναι το σήμα κατατεθέν μας. Ποιό σπίτι δεν έχει λαγάνα την Καθαρή Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις