Φαλάφελ

Φαλάφελ κοινώς ρεβυθοκεφτέδες.  Από ότι γνωρίζω είναι Αιγυπτιακό φαγητό. Αλλά απ'ότι είδα είναι και Περσικό, Βαβυλωνιακό, Ασσυριακό. Καταγωγή πάντως του ρεβιθιού θεωρείται η Δυτική Ασία και  συγκεκριμένα η περιοχή του Καυκάσου και της Μικράς Ασίας. Από την περιοχή αυτή το ρεβίθι διαδόθηκε προς δυσμάς στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο και προς Ανατολάς, στην Ινδία. Θεωρείται, αφροδισιακό και για τον λόγο αυτό στα μοναστήρια κατά την περίοδο της νηστείας προτιμούν τις φακές από τα ρεβίθια.

Υλικά:
2 φλυτζ. τσαγιού ρεβίθια ωμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φέτες ψωμιού τριμμένο
1 αβγό
1 κουτ. γλυκ. μπέκιν
2 κουτ. σούπ. κονκασέ
μαίδανό
αλάτι, πιπέρι
κύμινο, πάπρικα
αλεύρι ή φρυγανιά για το πανάρισμα

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε κρύο νερό με αλάτι. το πρωί ζεματάμε τα ρεβίθια και πετάμε το πρώτο νερό. Τα βάζουμε να βράσουν μόνο με νερό και όταν δούμε ότι μαλάκωσαν τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμαι. Να μη γίνουν αλοιφή. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε όπως τα κεφτεδάκια.  Βάζουμε το μείγμα  στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. Μέχρι να κάψει το λάδι πλάθουμε μακρόστενα κεφτεδάκια και τα πανάρουμε σε αλεύρι η φρυγανιά. Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα. Μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. Ορισμένοι τα τηγανίζουν και με βούτυρο. Εάν τα θέλετε νηστίσιμα δεν θα βάλετε το αβγό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Για το σερβίρισμα:
Αράπικες πίτες , γιαούρτι και σαλάτα με μαρούλι, καρότο, λάχανο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις