Σταρένιος τραχανάς
Σταρένιος. Είναι ο μόνος τραχανάς ο οποίος μπορεί να μαγειρευτή, με κρέας και με κοτόπουλο. Μπορεί να γίνει πίτα αλλά και σκέτος με τυράκι. Είναι υγιεινός εύκολος και χρειάζονται μόνο δύο υλικά, γάλα και σιτάρι σπασμένο δηλαδή μπλιγούρι.
Υλικά:
1 κιλό σιτάρι
2 κιλά γάλα
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει μία φορά, το κόβουμε και το βράζουμε να ξαναφουσκώσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τον τραχανά, τα ανακατεύουμε να ενωθούν και μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αποσύρουμε, αλλάζουμε σκεύος τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντιλο και τον βγάζουμε έξω να στεγνώσει. Προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσει πολύ γιατί δεν θα μπορούμε να τον τρίψουμε. Τον θέλουμε ελαφρά υγρό. Τον περνάμε από μία σίτα και τον βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσει πολύ καλά. Να γίνει καρύδι που λέμε. Έπειτα τον αποθηκεύουμε σε πάνινη σακούλα.
Υλικά:
1 κιλό σιτάρι
2 κιλά γάλα
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει μία φορά, το κόβουμε και το βράζουμε να ξαναφουσκώσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τον τραχανά, τα ανακατεύουμε να ενωθούν και μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αποσύρουμε, αλλάζουμε σκεύος τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντιλο και τον βγάζουμε έξω να στεγνώσει. Προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσει πολύ γιατί δεν θα μπορούμε να τον τρίψουμε. Τον θέλουμε ελαφρά υγρό. Τον περνάμε από μία σίτα και τον βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσει πολύ καλά. Να γίνει καρύδι που λέμε. Έπειτα τον αποθηκεύουμε σε πάνινη σακούλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου