Ψωμί Τσιαμπάτα
Τέλειο ψωμί με τραγανή κόρα και μέσα αφράτο. Δεν έχει καμία δυσκολία γιατί το ζυμάρι του είναι μαλακό και έτσι δεν ζυμώνουμε με τα χέρια, αλλά ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Χρησιμοποιούμε μόνο ένα σκεύος. Με την ίδια ζύμη θα κάνουμε και τυρόψωμα, δίχως να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος. Είμαστε στη λογική, one pot cook.
Έχουμε πιάσει από την προηγούμενη ημέρα δύο φορές το προζύμι μας και έχει φουσκώσει. Τη επόμενη ημέρα παίρνουμε το μπολ που έχουμε πιάσει το προζύμι και προσθέτουμε όλα τα υλικά που αναγράφω. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν. Το ζυμάρι είναι αρκετά μαλακό, μην προσθέσετε αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά. Μόλις φουσκώσει βάζουμε αλεύρι στον πάγκο μας και ρίχνουμε τη ζύμη επάνω στον πάγκο με το αλεύρι, για να μπορέσουμε να το πλάσουμε. Δεν το ζυμώνουμε απλά το διπλώνουμε στο αλεύρι και κόβουμε κομμάτια τα οποία βάζουμε επάνω σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, το αλεύρι δεν το τινάζουμε, το αφήνουμε επάνω στο ψωμί. Τα ψωμάκια μας δεν έχουν ύψος.Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά και ψήνουμε στους 230 για 40 λεπτά. Για να πετύχουμε το συγκεκριμένο ψωμί πρέπει να βάλουμε στον πάτο του φούρνου ένα σκεύος με βραστό νερό σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι τύπου Αμερικής
35 γρ. αλάτι
40 γρ. μαγιά φρέσκια
375 γρ. μαγιά ξινή (προζύμι)
12 γρ. ζάχαρη
60 γρ. γάλα
1 κουτ. σούπ. ξίδι
875 γρ. νερό χλιαρό
Εκτέλεση:
Έχουμε πιάσει από την προηγούμενη ημέρα δύο φορές το προζύμι μας και έχει φουσκώσει. Τη επόμενη ημέρα παίρνουμε το μπολ που έχουμε πιάσει το προζύμι και προσθέτουμε όλα τα υλικά που αναγράφω. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν. Το ζυμάρι είναι αρκετά μαλακό, μην προσθέσετε αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά. Μόλις φουσκώσει βάζουμε αλεύρι στον πάγκο μας και ρίχνουμε τη ζύμη επάνω στον πάγκο με το αλεύρι, για να μπορέσουμε να το πλάσουμε. Δεν το ζυμώνουμε απλά το διπλώνουμε στο αλεύρι και κόβουμε κομμάτια τα οποία βάζουμε επάνω σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, το αλεύρι δεν το τινάζουμε, το αφήνουμε επάνω στο ψωμί. Τα ψωμάκια μας δεν έχουν ύψος.Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά και ψήνουμε στους 230 για 40 λεπτά. Για να πετύχουμε το συγκεκριμένο ψωμί πρέπει να βάλουμε στον πάτο του φούρνου ένα σκεύος με βραστό νερό σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου