Βερίκοκο γλυκό κουταλιού
Και δεύτερο γλυκάκι για σήμερα. Αγαπημένο. Έχει ένα βαθμό δυσκολίας στην παρασκευή του αλλά είναι το ποιο τέλειο γλυκό για μένα.
Υλικά:
1 κιλό βερίκοκα
900 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπ. γλυκόζη
3/4 φλυτζ. τσαγ. νερό
2 βανίλιες
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. ασβέστη
8 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Αγοράζουμε βερίκοκα, όχι πολύ μεγάλα και όχι ώριμα. Τα βερίκοκα που είναι για γλυκό πρέπει να βγαίνει το κουκούτσι, είναι τα γνωστά μπεμπέκο. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τον ασβέστη με το νερό και τον ανακατεύουμε να γίνει σαν γάλα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερίκοκο, με ένα μεγάλο καρφί βγάζουμε το κουκούτσι και ρίχνουμε τα βερίκοκα μέσα στον ασβέστη. τα αφήνουμε για δύο ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό να γίνει πηχτό σιρόπι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα βερίκοκα και τη γλυκόζη. Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά να δέσει. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι. Μόλις πάρουν μία δύο βράσεις το αποσύρουμε και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στην κατσαρόλα. Αν δούμε, ότι έχει αφήσει νερό το δένουμε λίγο ακόμη το πρωί. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στα βάζα.
Υλικά:
1 κιλό βερίκοκα
900 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπ. γλυκόζη
3/4 φλυτζ. τσαγ. νερό
2 βανίλιες
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. ασβέστη
8 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Αγοράζουμε βερίκοκα, όχι πολύ μεγάλα και όχι ώριμα. Τα βερίκοκα που είναι για γλυκό πρέπει να βγαίνει το κουκούτσι, είναι τα γνωστά μπεμπέκο. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τον ασβέστη με το νερό και τον ανακατεύουμε να γίνει σαν γάλα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερίκοκο, με ένα μεγάλο καρφί βγάζουμε το κουκούτσι και ρίχνουμε τα βερίκοκα μέσα στον ασβέστη. τα αφήνουμε για δύο ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό να γίνει πηχτό σιρόπι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα βερίκοκα και τη γλυκόζη. Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά να δέσει. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι. Μόλις πάρουν μία δύο βράσεις το αποσύρουμε και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στην κατσαρόλα. Αν δούμε, ότι έχει αφήσει νερό το δένουμε λίγο ακόμη το πρωί. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στα βάζα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου