Πρέτσελ

Όλοι γνωρίζουμε το Γερμανικό κουλούρι. Δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία και είναι αρκετά αφράτο και νόστιμο. Μπορούμε να το κάνουμε και ατομικά ψωμάκια. Το επιχείρησα σήμερα και μπορώ να πω ότι είχα επιτυχία. Γίνεται και αλμυρό και γλυκό, εγώ το έφτιαξα αλμυρό.

Υλικά:
1 φλυτζ. τσαγ. γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
3 1/2 κούπ. αλεύρι


12 φλυτζ. τσαγ. νερό
1/2 κούπ. τσαγ. σόδα μαγειρική
                                                       1 αβγό

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά ( αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, γάλα) και ζυμώνουμε μία ζύμη ελαστική. Δεν αφήνουμε να φουσκώσει αλλά την κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα κουλούρια και τα ψωμάκια μας. Για τα κουλούρια, πλάθουμε κορδόνια και δένουμε ένα κόμπο με τις άκρες του να προεξέχουν, το ενώνουμε επάνω στο κουλούρι τις απέναντι πλευράς. Σε μία λαμαρίνα φούρνου βάζουμε λαδόκολλα και αφήνουμε τα ψωμάκια μας να φουσκώσουν για δέκα πέντε λεπτά περίπου. Έπειτα τα βάζουμε για ένα εικοσάλεπτο στην κατάψυξη. Σε μία μεγάλη λεκάνη διαλύουμε τη σόδα στο νερό, βγάζουμε τα κουλούρια και τα ψωμάκια από την κατάψυξη και τα βάζουμε στη σόδα για μισή ώρα. Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το νερό. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 για 12-15 λεπτά περίπου. Μπορείτε αν θέλετε να τα πασπαλίσετε με χοντρό αλάτι ή με σουσάμι.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις