Bao Buns

Bao Buns!! Τα τέλεια αφράτα πουπουλένια ψωμάκια.

Αρχικά εμφανίστηκαν στην Κίνα, αλλά με τις μετακινήσεις των πληθυσμών υιοθετήθηκαν και από άλλες χώρες της Ασίας. 

Ταίβαν, Ταίλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη. Τα βρίσκαμε συνήθως σε πάγκους πλανοδιων πωλητών. Η γέμιση ποικίλη, κυρίως χοιρινό αλλά και κοτόπουλο, θαλασσινά, ψάρι, ή και διάφορα λαχανικά.

Υλικά για τα ψωμάκια:

550 γρ. αλεύρι σκληρό

1&1/2 φακελάκι ξερή μαγιά

1&1/2  κ.σ. ζάχαρη

50 γρ. γάλα χλιαρό

1 κ.σ. ηλιέλαιο

έξτρα για το άλειμμα

1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. νερό. χλιαρό

Υλικά για τη γέμιση:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

10 φέτες μπέικον το μακρόστενο

για να δώσει λίπος 

1 κρεμμύδι

5-6 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

1 κ. γ. κάρυ γλυκό

1 κ. γ. τσίλι

αλάτι, πιπέρι

γαρνιτούρα:

1 γλυκοπατάτα λεπτά κομμένη σε στικ

2 κρεμμύδια καραμελωμένα


4-5  πίκλες αγγουράκι

λάχανο, καρότο

Εκτέλεση για τα ψωμάκια: 

Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τη μαγιά, το γάλα χλιαρό, τη μία κουταλιά ζάχαρη και 1κ.σ. νερό. Τα αφήνουμε για πέντε λεπτά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Θέλουμε μια ζύμη όχι πολύ σκληρή αλλά μαλακή και εύπλαστη. τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπόλ αφού πρώτα το έχουμε  αλείψει με λίγο λάδι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας το χωρίζουμε σε δυο μέρη και ανοίγουμε φύλλο πάχους 3χιλιοστών περίπου, κόβουμε με ένα ποτήρι διαμ. 8,5 εκ. λαδώνουμε λίγο τη μέσα πλευρά διπλώνουμε στα δύο, λαδώνουμε και την επιφάνεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και τοποθετούμε το ταψάκι του ατμού, μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό βάζουμε ένα πάτο από αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι, τοποθετούμε επάνω τα ψωμάκια χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν για δώδεκα λεπτά.

Για τη γέμιση:

Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια το  μπέικον. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κ. σ. λάδι μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το μπέικον και το αφήνουμε να βγάλει το λίπος του προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σοτάρουμε μαζί, στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και μόλις αλλάξει χρώμα βάζουμε τη σάλτσα και τα μπαχαρικά αφήνουμε να ψηθούν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν όλα τους τα υγρά και να γυαλίσουν, στο τέλος προσθέτουμε μια κ.γ. μέλι μια κ.σ. βαλσάμικο μαγειρεύουμε για δυο λεπτά ακόμη και αποσύρουμε.

Για τις γλυκοπατάτες:

τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε στενόμακρα μπαστουνάκια πολύ λεπτά, τις βάζουμε σε ταψάκι, λίγο λάδι, λίγο αλάτι και λίγο τσίλι σε σκόνη και τις ψήνουμε για περίπου 15λεπτά.





 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις