Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Μουσακάς

Υλικά:
4 πατάτες μέτριες
4 μελιτζάνες μεγάλες
250 γρ. κιμά
2 κρεμμύδια μέτρια
4 κουτ. σούπ. κονκασέ
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
λάδι
Μπεσαμέλ
3 ποτήρια γάλα
5 κουταλιές αλεὺρι(γεμάτες)
1/2 φλ. λάδι
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουτ. κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κατά μήκος, μακρόστενες, και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν. Ετοιμάζουμε τον κιμά, κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια, βάζουμε 1/2 φλ. λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, πριν κάψει το λάδι γιατί δεν θέλουμε να αρπάξει, μόνο να μαλακώσει και να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε συνέχεια και τον σπάζουμε για να μην σβολιάσει. Μόλις αλλάξει χρώμα και ασπρίσει, ρίχνουμε την ντομάτα το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Τα αφήνουμε να βράσουν, λίγο ακόμη και αποσύρουμε, από τη φωτιά. Τηγανίζουμε τις πατάτες, έπειτα τις μελιτζάνες, τις οποίες βάζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας, να απορροφήσει το πολύ λάδι. Παίρνουμε ένα ταψί 35-25 περίπου, ρίχνουμε μία κουταλιά λάδι και αλείφουμε το ταψί. Το πασπαλίζουμε με φρυγανιά , βάζουμε μία στρώση πατάτες και από πάνω μια στρώση μελιτζάνες. Ρίχνουμε τον κιμά και σκεπάζουμε πάλι με μελιτζάνες. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να καβουρντιστεί. Ρίχνουμε το γάλα σιγά - σιγά κρύο και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα . Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για ένα λεπτό ακόμη, στο τέλος ρίχνουμε και το κασέρι, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε επάνω στις μελιτζάνες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, για 3/4 της ώρας περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου