Ψωμί ζυμωτό με άσπρο αλεύρι
Δεν είχα σκοπό να αναρτήσω ακόμη ψωμί αλλά όταν το έβγαλα από το φούρνο δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να μην το μοιραστώ μαζί σας.
Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι λευκό
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
1 κουταλιά σούπ. λάδι
1 κούτ. γλυκ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγ. περίπου νερό
30 γρ. νωπή μαγιά
Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για 15 λεπτά. Αφού φουσκώσει ρίχνουμε το λάδι,το βούτυρο, το αλεύρι και λίγο από το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας το νερό λίγο, λίγο. Προς το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Να έχουμε μία ζύμη ελαστική που να μην κολλά. Εάν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε νερό ή αλεύρι.Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε το ζυμώνουμε ξανά, το πλάθουμε , σε μακρόστενο ή στρόγγυλο και το βάζουμε σε φόρμα μακρόστενη ή ταψάκι. Βρέχουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, τη χαράζουμε διαγωνίως και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο με μία πετσέτα να φουσκώσει και το ψήνουμε στην αρχή για 1/2 ώρα στους 250 βαθμούς και για άλλη 1/2 ώρα στους 180.
Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι λευκό
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
1 κουταλιά σούπ. λάδι
1 κούτ. γλυκ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγ. περίπου νερό
30 γρ. νωπή μαγιά
Εκτέλεση:
Σε μία λεκανίτσα διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για 15 λεπτά. Αφού φουσκώσει ρίχνουμε το λάδι,το βούτυρο, το αλεύρι και λίγο από το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας το νερό λίγο, λίγο. Προς το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Να έχουμε μία ζύμη ελαστική που να μην κολλά. Εάν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε νερό ή αλεύρι.Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε το ζυμώνουμε ξανά, το πλάθουμε , σε μακρόστενο ή στρόγγυλο και το βάζουμε σε φόρμα μακρόστενη ή ταψάκι. Βρέχουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, τη χαράζουμε διαγωνίως και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο με μία πετσέτα να φουσκώσει και το ψήνουμε στην αρχή για 1/2 ώρα στους 250 βαθμούς και για άλλη 1/2 ώρα στους 180.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου