Κολιοί (ψητοί στο γκρίλ με δενδρολίβανο και σως με λεμόνι, λάδι, βαλσάμικο, μουστάρδα και μέλι ).

Το καλοκαιράκι έφτασε και όλοι θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ. Τι καλύτερο από το ψάρι?
Συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα και καλοκαιρινή μελιτζανοσαλάτα.

Υλικά:
1 κιλό κολιούς
2 κλωναράκια δενδρολίβανο
λάδι, λεμόνι, βαλσάμικο, μουστάρδα και μέλι
αλάτι χοντρό
Υλικά για την πατατοσαλάτα:
1 κιλό πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαίδανό
αλάτι, λάδι λεμόνι
Υλικά για την μελιτζανοσαλάτα:
2 μελιτζάνες φλάσκες
σκόρδο προαιρετικά
τυρί φέτα
1 ντομάτα
μαιδανό
λάδι, αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Τα βάζουμε σε ένα τάπερ και τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. Στίβουμε μισό λεμόνι και ρίχνουμε λίγο λάδι. Τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σος. Στίβουμε ένα  με ενάμιση λεμόνι και βάζουμε ανάλογο λάδι (αναλογία 1 προς 3, δηλαδή 1 λεμόνι 3 λάδι). Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, ένα κουταλάκι του γλυκού σάλτσα βαλσάμικο και ένα κουταλ. του γλ. μουστάρδα και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι. Τοποθετούμε  τα ψάρια σε ένα ταψάκι, βάζουμε το δενδρολίβανο και τα ψήνουμε στο γκρίλ. Μόλις ψηθούν λίγο  ρίχνουμε σε κάθε ψάρι από μία κουταλιά σος και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο. Μόλις ψηθούν από τη μία μεριά τα γυρίζουμε από την άλλη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Μόλις βγουν από το φούρνο ρίχνουμε και την υπόλοιπη σος.

Πατατοσαλάτα:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε. Μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε τις βάζουμε σε ένα μπολ, αλατίζουμε, κόβουμε τα κρεμμυδάκια, στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε και λάδι.

Μελιτζανοσαλάτα:
Πλένουμε και τρυπούμε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες, τις βάζουμε στο  φούρνο και τις ψήνουμε στο γκρίλ. Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε από το φούρνο και τις καθαρίζουμε αμέσως για να μη μαυρίσουν. Τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια, δεν τις λιώνουμε. Βάζουμε το σκόρδο λίγο αλάτι, τυρί, όσο θέλουμε, λάδι.
Πλένουμε τη ντομάτα την ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα σπόρια την κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια και την ρίχνουμε στη μελιτζάνα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, στο τέλος βάζουμε και το μαίδανό.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις