Ελιές τσακιστές

Ο χειμώνας έφτασε και οι ελιές έχουν την τιμητική τους, με φασολάδα, με φακές, αλλά και ένα ουζάκι πριν το φαγητό. Θα σας δώσω πρώτα τη συνταγή για να φτιάξετε τις ελιές, άλλωστε ο τρόπος δεν είναι μυστικός.Παλαιότερα οι ελιές και η ρέγκα ήταν το φαγητό των φτωχών, τώρα όλα έγιναν γκουρμέ, τέλος πάντων εμείς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας ελίτσες και να τις φάμε όπως θέλουμε.
Για ένα κιλό ελιές:
Χτυπάτε τις ελιές με ένα σφυράκι να σπάσουν λίγο, τις βάζουμε σε ένα βάζο με νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε μέρα για 10 περίπου ημέρες να ξεπικρίσουν. Την δέκατη μέρα τις στραγγίζουμε, τις ξαναβάζουμε στο βάζο και προσθέτουμε ενάμιση λίτρο νερό με 70 γρ. αλάτι και ένα στημένο λεμόνι. Για τρεις ημέρες  αδειάζουμε το νερό και το ξαναβάζουμε στο βάζο επί τρεις φορές (το ίδιο νερό, το νερό δεν το αλλάζουμε ) για να ξινίσει αλλά και να μην ταγκίσει. Τις επόμενες επτά ημέρες απλά κουνάμε το βάζο. Δοκιμάζουμε και εάν μας αρέσει η γεύση τους μπορούμε να τις βγάλουμε από την άλμη και να τις βάλουμε στο λάδι, μπορούμε να τις αφήσουμε και στην άλμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις